Kapadokya Soğanlı Vadisi

Kapadokya Soğanlı Vadisi

Kapadokya, doğal güzellikler ve tarihi dokusuyla binlerce ziyaretçiyi kabul eden muazzam güzellikte bir yerdir. Vadileri, açık hava müzeleri, kiliseleri, şapelleri, manastırları ile tarihe doyacağınız bir güzellikte. Doğanın bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibi oluşturduğu peri bacaları sizleri kendine hayran bırakacak. Tüm Kapadokya’yı, buradaki doğayı balon turu yaparak gökyüzünden izlemek sizlere ayrı bir keyif verecektir. Tüm bunların dışında çok eski dönemlerde insanların yapmış olduğu ve nasıl yapıldığına dair akıl sır erdiremeyeceğiniz yeraltı şehirleri var. Ayrıyeten de doğal güzellikleri sevenler için de vadileri mevcut. Bu bölgede istediğiniz her şeyin olması, Kapadokya geziniz esnasında daha önceden görmediğiniz, karşınıza çıkmayan güzelliklerle burun buruna gelmek sizleri her açıdan tatmin edecektir.

https://im.haberturk.com/2019/09/21/ver1569074494/2524180_810x458.jpg

Binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesinde birçok vadi bulunuyor. Doğal güzellik açısından bu vadiler, Kapadokya’nın doğal güzelliklerini oluştururken turistler bu doğanın keyfini çıkarıyor. Kapadokya Soğanlı Vadisi ise bu vadiler arasında yer alan doğal güzelliklerden biri. Hep beraber Kapadokya Soğanlı Vadisi nasıl bir yer bakalım.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/SoganliNord.JPG

Kapadokya Soğanlı Vadisi Nerede

Ihlara Vadisi ile çok benzediği söylenen, Kayseri’nin sınırında bulunan Yeşilhisar’a bağlı olan bir mahallede yer alıyor Kapadokya Soğanlı Vadisi. Yaklaşık 25 kilometrelik bir alanı kaplamaktadır. Yeşilhisar’ın merkezine 15 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Kapadokya Soğanlı Vadisinde birçok kaya kilise yer alıyor.

Tüm bunların dışında da bez bebekleriyle meşhur bir yerdir. Hatta bez bebekler ilk defa burada ortaya çıkmıştır. Bölgedeki en önemli geçim kaynağı da bez bebeklerdir. Hepsi el emeği olan bu bebekleri Kapadokya Soğanlı Vadisi’ne yolunuz düştüğü zaman hatıra olarak kendinize alın. Hem de hediyelik olarak arkadaşlarınıza, eşinize, dostunuza alabilirsiniz. Ayrıca, Kapadokya’da sevdiklerinize ne alacağınızı bilmiyorsanız Kapadokya’da Hangi Hediyelik Eşya Alınır yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kapadokya Soğanlı Vadisi Yol Tarifi

Soğanlı Vadisi Nevşehir, Kayseri ve Niğde arasında bulunur. Yeşilhisar’a 15, Kayseriye 80 km uzaklıktadır. Derinkuyu’ya 30, Ürgüp’e 40, Nevşehir’e 60, Niğde’ye ise 80 km’dir. Her üç ilden de özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayseri-Yeşildere-Soğanlı yolu 80, Nevşehir-Derinkuyu-Soğanlı yolu 60, Niğde-Yeşildere-Soğanlı yolu 80 km’dir. Ayrıca çeşitli turlarla da Soğanlı Vadisi’ni ziyaret edebilirsiniz. Soğanlı Vadisi’ne gidebileceğiniz güzel eşsiz bir tur arıyorsanız HTR Turkey Tours ile iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz.

Soğanlı girişine geldiğinizde yol ikiye ayrılmaktadır. Sağa ayrılan yol kiliselere gitmektedir. Sola ayrılan yol ise köyün yerleşim yerine çıkmaktadır. Kiliselerin yanına otomobille giremeyeceğiniz için otomobilinizi park etmek zorundasınız. Daha sonra 300m patika yolu takip ettiğinizde ilk olarak Kubbeli Kilise sizleri karşılamaktadır.

Kapadokya Soğanlı Vadisi Kiliseleri

Kapadokya Soğanlı Vadisi bünyesinde on beş kiliseyi barındırıyor. Bunun dışında ortaya çıkmayı bekleyen, hala bulunamayan tahmini elli kilise daha vardır. Millattan sonra 1200-1300 tarihleri arasında Kapadokya Soğanlı Vadisi Bizanslılar’a ait bir yer idi. Bu tarihler arasında Bizans’tan alınıp Türkler’e verilmiş, böylelikle de bir Türk köyü haline gelmiştir.

Bu bölgede Kapadokya’nın en önemli sembollerin olan peri bacaları ise diğer bölgelerdeki peri bacalarından daha da farklıdır. Söz konusu Kapadokya Soğanlı Vadisi ortalama nüfusu 400’tür. Kapadokya Soğanlı Vadisi’nde kilise dışında Bizans ve Roma dönemlerinden kalma birçok mezarlıklar da mevcuttur.

Kapadokya Soğanlı Vadisi’nin kuzey kısmında bulunan en bilindik kiliselerinden biri hakkında konuşalım. O da Kubbeli Kilise’dir.

Kubbeli Kilise

Soğanlı Vadisi’ndeki en özel ve meşhur yerlerden biridir Kubbeli Kilise. Kiliseyi bu kadar özel ve önemli yapan şey ise kubbesinin devasa bir Peri Bacasının içine özen ve titizlikle işlenmesinden kaynaklıdır. Kilisenin iç kısmında koridorlar, dehlizler ve kayalara oyulu tüneller bulunur. Aynı zamanda da kilisenin içinde çok ilginç bir akustik var ve bu akustiğin tam olarak nereden geldiğini çözemiyorsunuz. Kilisede bulunan freskler ise diğer tüm kiliselerdeki gibi İncil’den alınmış sahnelerdir. İki kattan oluşan Kubbeli Kilise son şekli bilinene göre 14. yüzyılda yapılmış.

Tokalı Kilise

Kapadokya Soğanlı Vadisi 850 yıllarında yaklaşık 200’ü aşkın kilise ve manastıra sahipti. Günümüzde ise 50 küsur kiliseye ulaşılmıştır. Tokalı Kilise ise genişliği ve en yüksek tonoza sahip olduğu için bu özelliği sayesinde dikkat çekiyor. Kiliseye giriş için de elli basamak çıkmanız gerekiyor.

https://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2019/04/08/kapa2.jpg

Karabaş Kilisesi

6. yüzyılda yapıldığı bilinmekle beraber Roma dönemi izleri taşır. Aynı zamanda da dört bölümden oluşuyor. İçerisinde yine İncil’den sahneler yer alır. Tüm bu sahneler Bizans ve Selçuklu motifleriyle süslenip resmedilmiştir. Duvarlarında da yer alan dört adet mezarlık nişi bulunur. Birçok özelliği sayesinde Kapadokya Soğanlık Vadisi bölgesinin sanat değeri açısından değeri en yüksek yapıdır.

Kapadokya Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın gezilip görülmesi gereken en önemli ve değerli vadilerinden biridir. Yolunuz Kapadokya’ya düştüğü zaman Kapadokya’nın doğa ve tarihi güzellikleri arasındaki Kapadokya Soğanlı Vadisini görmeden, buradaki doğal güzellikleri ve söz ettiğimiz kiliseleri gezmeden gezinizi sonlandırmayın deriz.

Kapadokya’nın güzellikleri gez gez bitmez. Fakat gezdikçe ve gördükçe Kapadokya’nın her köşesini her bucağını daha da çok gezesiniz, bu güzellikleri tadasınız geliyor.

Kapadokya Otel Rezervasyon

Tüm bunların dışında ise Kapadokya’ya gittiğiniz zaman nerede kalacağınızı bilmiyor, konaklama konusunda tereddüt yaşıyorsanız sizlere her açıdan muazzam bir hotel olan MDC Hotel‘i öneriyoruz. Muhteşem hizmeti, kusursuz odaları ile sizlere bir hotelden beklediğinizden daha da fazlası var. Gözünüz kapalı, tereddütsüz bir şekilde MDC Hotel’de kalıp Kapadokya gezinizin tadına en güzel şekilde varabilirsiniz. Mağara otel odalarında kalma deneyimine sahip olabilirsiniz. Sürekli güler yüzle karşılaşacağınız MDC Hotel’de harika geleneksel tatlar da sizleri bekliyor. Harika bir tatil ve rezervasyon için HTR Turkey Tours ve MDC Hotel ile iletişime geçebilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara