Göreme Gezilecek Yerler

Göreme Gezilecek Yerler

Kapadokya’ın en eski yerleşim yeri Göreme Milli Parkı adıyla da bildiğimiz bu yerdir. Göreme gezilecek yerler açısından oldukça geniş bir rotaya sahiptir. 1985 senesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir. Bakanlar kurulu kararı ile 1986 yılında Milli Park ilan edildi. Bu tarihten yaklaşık 33 yıl sonra da (22 ekim 2019) milli park statüsünden çıkarıldı. İç Anadolu’da Erciyes Dağı ve Hasan Dağı volkanik bölgesinde konumlanan yerin, vadi ve Peri Bacaları ile çevrelenen bir doğa harikası olduğunu söylemeye gerek yok. 7-13. yüzyılları arasında yaşayan Hristiyanlar için burası sığınak görevi görmüştür.

Göreme’yi gezmek için Kapadokya Kırmızı Tur katılabileceğiniz en iyi ve en çok tercih edilen turlardan birisidir. Kapadokya’ya günübirlik gelenler için de oldukça iyi bir tercih olacaktır. Bir gün boyunca bu tur ile unutamayacağınız deneyimler yaşacaksınız. Kapadokya Kırmızı Tur ile ilgili bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Kapadokya Bölge Turu. Ayrıca Rezervasyon yaptırmak için de HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz. HTR Turkey Tours.

Kapadokya’da konaklama yeri MDC Hotel, peki Göreme gezilecek yerler nereler, hep beraber bakalım.

Göreme Açıkhava Müzesi

Göreme gezilecek yerler arasında açıkhava müzesi birinci sıradadır. Müzenin bir diğer adı ise Göreme Örenyeri’dir. Burası 13. Yüzyıla kadar eğitimin merkezi olarak görülmüş. Bunun nedeni ise Kayseri Psikopozu Aziz Basil’in milattan sonra 4. Yüzyılda bu bölgeye gelmiş. Tüm bildiklerini insanlara yaymaya ve bir süre sonra da kendi öğrencilerini yetiştirmeye başlamış. Böylece vadide bir manastır hayatı başlatmış.

Göreme, bir kaya yerleşim yeridir. Bu yerleşim yerinde de kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma alanları oyularak meydana getirilmiş. Göreme Açıkhava Müzesi’nde öncelikle Aziz Basil Şapeli, Azize Barbara Şapeli, Rahipler ve Rahibeler Manastırı gibi yerleri gezebilirsiniz. Bununla birlikte Karanlık Kilise, Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise, Elmalı Kilise ve Yılanlı Kilise de en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Göreme Açıkhava Müzesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdaki yazıya tıklayabilirsiniz.

Söz konusu kiliselerde Hristiyanlığın ilk yıllarına ait geometrik süslemelere denk gelebilirsiniz.

"<yoastmark

  • Aziz Basil Şapeli

Göreme gezilecek yerler arasında birçok şapel var. Aziz Basil Şapeli de onlardan biri.

Müzenin girişinde yer alan, 11. yüzyıldan kalma bir şapeldir. Burada Hz. İsa’nın Portresi, hz. Meryem ve Hz. İsa’nın Çocukluğu resmedilmiştir. Aynı zamanda 2 azize, Aziz George, Aziz Demetrius ve Aziz Theodore tasvirleri de çizilmiştir.

  • Azize Barbara Şapeli

Azize Barbara Şapeli, Elmalı Kilise’nin de olduğu kaya bloğun arkasında kalmaktadır. İçindeki motifler kırmızı boya ile resmedilmiştir. Kubbesi ve duvarları zengin geometrik motiflerle süslüdür. Aynı zamanda da askeri sembolleri ve mitolojik hayvanları da görüyoruz bu çizimlerde. Aynı zamanda at üzerinde ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, Azize Barbara tasvirleri vardır.

  • Rahibeler ve Rahipler Manastırı

Genellikle Rahibeler Manastırı olarak da bilinmektedir. Manastırın birinci katında mutfak, yemekhane ve odalar mevcut. İkinci katta ise bir şapel var. Bu şapel yıkık olmasına rağmen gezilecek kadar iyi bir durumdadır. Üç kattan oluşan manastırda katlar arasındaki bağlantıyı tüneller sağlamıştır. Tehlikeli bir anda da bu tüneller sürgü taşları ile kapanmaktadır. Sağ tarafta bulunan Rahipler Manastırı’nda ise erozyon sebebiyle ne yazık ki katlar arasındaki geçişler kapalıdır. Bundan dolayı da sadece giriş katındaki birkaç odayı görmek mümkün.

  • Karanlık Kilise

Kilisenin Narteks kısmında bulunan çok küçük bir pencereden aynı şekilde çok az ışık alması sebebiyle buraya Karanlık Kilise adı verilmiştir. Kilisenin ışık almaması, içerideki fresklerin solmamasını, hala canlı kalmasını sağlamıştır. 11. yüzyıl sonuyla 12. Yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen kilise, zengin süslemelere sahiptir. Deesis, Müjde, Beytüllahim’e Yolculuk, Doğum, Müneccimin Tapınması, Vaftiz, Lazarus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş, Son Akşam Yemeği, İhanet, Hz. İsa Çarmıhta, Hz. İsa’nın Cehenneme İnişi, Kadınlar Boş Mezar Başında, Havarilerin Takdisi ve Görevlendirilmesi, Hz. İsa’nın Göğe Çıkışı, İbrahim Peygamberin Misafirperverliği ve Üç Yahudi Gencin Yakılması gibi Tevrat kaynaklı bazı sahneler yer alıyor.

  • Tokalı Kilise

Yüzyılın sonuyla 11. Yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen Tokalı Kilise, bu bölgenin en eski kaya kilisesidir ve 4 mekandan oluşur. Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilisenin altındaki kilise ve Yeni Kilisenin kuzeyindeki yan şapel söz edilen 4 mekandır. Aziz Basil’in hayatından çizimler, birçok azizin tasviri ve Hz. İsa’nın mucizelerini, hayat döngüsünü duvardaki çizimlerde görmek mümkün.

  • Çarıklı Kilise

Kilisenin en büyük özelliklerinden biri Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinin ve çarmıhtan alınmasının sahnelerinin olmasıdır. Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise’yle de benzerlikleri dikkat çeken bir ayrıntıdır. Buraya Çarıklı Kilise adı verilmesinin sebebi ise –rivayete göre- Hz. İsa’nın göğe yükseliş sahnesinin altındaki ayak izlerinden kaynaklıdır.

  • Elmalı Kilise

Kiliseye girmek için kuzey yönünden açılan bir tüneli kullanmak gerekiyor. Tahminlere göre 11. yy’ın ortası veya 12. yy’ın başında inşa edilmiş. Duvardaki haç ve motiflerin kırmızı boya ile yapılması da dikkat çeken bir ayrıntıdır.

  • Yılanlı Kilise

Kiliseye verilen bu ad, duvardaki yılanlar tarafından saldırıya uğramış dört günahklar ve çıplak kadının resmedilmiş olmasından kaynaklı. Bu kadınlardan birincisinin kitabesi harap olmuş, bu yüzden de suçu anlaşılamamıştır.  İkinci kadının suçu ise çocuğunu emzirmediği için yılanlar tarafından göğsünden ısırılıyor. Üçüncü kadın yalan söylediği için ağzından ve dördüncü kadın da söz dinlemediği ve itaat etmediği için kulaklarından ısırılıyor. Kilise 9. yüzyılda yapılmıştır.

Güvercinlik Vadisi

Göreme gezilecek yerler listesinde güvercinlik vadisi olmazsa olmazdır. Bilinene göre bu bölgede 9. Yüzyılda güvercin yetiştiriciliği yapılmaya başlanır. Bölgede yaşayanlar, güvercin gübresinin özellikle üzüm yetiştirmede çok faydalı olduğunu görürler. Böylelikle de vadide o günden bu yana hep güvercinler yetiştirilmiş. Vadide, birçok insanın bihaber olduğu, yaklaşık 15 metrelik yükseklikten akan bir şelale de mevcut. Güvercinlik Vadisi, Uçhisar’dan başlayan, Göreme’ye kadar ulaşan yaklaşık 4 kilometrelik bir alanı kaplıyor.

"<yoastmark

Güllüdere Vadisi

Tıpkı Kapadokya’nın diğer vadilerinde olduğu gibi Güllüdere Vadisi’nde de birçok manastır, kilise ve barınma yerleriyle karşılaşırız. Burada doğa yürüyüşleri, trekking, gibi doğa sporlarını yapabilirsiniz. İki bölüme ayrılan Güllüdere Vadisi parkurunun bir kısmında, zamanında keşiş ve rahiplerin inzivaya çekilirmiş. Söz konusu yerleşim alanları kayalara oyulmuştur. Direkli Kilise, Haçlı Kilise (Aziz Agathangelus Kilisesi), Anna Kilisesi, Ayvalı Kilise, Üç Haçlı Kilise bulunmaktadır.

"<yoastmark

  • Direkli Kilise

Kilisede yer alan kitabede yazılı olduğu görülen ‘’(senin) hizmetkarın (…bani adı…)’nın (kurtulması) ve günahlarının affı için’’-‘’(bu kilise) İmparator Basileios ve Konstantinos döneminde (inşa edilmiştir veya bezenmiştir)’’ sayesinde kilisenin İmparator ‘ 2. Basileios ve 8. Konstantinos’un hüküm sürdükleri dönemde yani 976-1025 yıllarında yapıldığı anlaşılmıştır. İki başmelek tasviri dikkat çekmektedir. Ayrıca Deesis, Meryem Orans, Meryem ve Çocuk İsa, Zekeriya, Yoakim tasvirleri var.

  • Haçlı Kilise (Aziz Aganthangelus)

Kilisenin tam olarak yapım tarihi belli değil, fakat tahminlere göre 6. veya 7. yüzyılda inşa edilmeye başladığı, 9. veya 10. yüzyılda yapımı tamamlandığı. Kilisenin planı dikdörtgen, düz tavan ve geniş tek apisli olduğu için Haçlı Kilise olarak anılıyor. Ahşap bir merdiven ile kilisenin içine giriliyor. Ayrıca, Kilise tavanındaki haç kabartması sayesinde ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

  • Yovakim-Anna Kilisesi

Bu bölgede en çok ziyaret edilen kilisedir. Nedeni ise kilisede yer alan Meryem Ana freskinin nadir bulunmasından kaynaklıdır.

  • Ayvalı Kilise

Kilisede en çok dikkat çeken fresklerden biri Hz. Meryem’in ölüm döşeğindeyken ele alınan sahnedir. Havarilerin de içinde bulunduğu bu sahnede Hz. İsa ağzından çıkan bir bebek aracılığıyla Hz. Meryem’in canını alır. Ayvalı Kilise’deki bazı fresklerin ne zaman çizildiğini anlamak çok zor fakat 9. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kilisede yer alan fresklerin, farklı dönemlerde yapılmıştır.

Aşk Vadisi

Çok uzun yıllar önce, günümüzde Aşk Vadisi dediğimiz yer aslında bir köymüş. Bu köyde de yaşayan on sülale varmış. Köyde yaşayan iki sülale birbirleri ile kavga çıkmış, kavga etmişler. Bu yüzünden köy ikiye ayrılmış ve insanlar birbirleriyle konuşmamış. Bir gün durumdan şikayetçi olan iki köylü, birbirine düşman iki taraftan birer genci alıp tanıştırma kararı vermişler. Gençler de birbirlerini görür görmez aşık olmuşlar. Durumu anlayan kavgalı köylüler, gençleri ayırmak için ellerinden geleni yapsalar da başarılı olamamışlar. En sonunda da gençleri evlendirmeye karar vermişler. Aradan zaman geçmiş, çiftin bir çocuğu olmuş. Ancak bu durum bile kavgalı aileleri barıştırmaya yetmemiş. En sonunda da oğlanı öldürmüşler. Zavallı kız, kocasının ölümüne dayanamamış ve intihar etmiş. İki aşığın ölümünden sonra da Allah’ın köyde yaşayan insanları cezalandırmak adına taş yağdırdığı söylenmiş. Bu taşlar, gençlerin kavuşmasına karşı gelen herkesi öldürmüş. Rivayete göre çiftin ruhları sık sık bu bölgeye uğrar, çocuklarla konuşurlarmış.

Aşk Vadisi, Aşıklar Vadisi veya Bağlıdere isimleri ile bilinen vadi böyle bir hikayeye sahip. Etkileyici olan tek şey hikaye değil, vadinin kendisidir. Kapadokya Balon Turu yapmak isteyenler için de burası en güzel konumdur. Estetik görüntü ve güzellikleri sayesinde Peri Bacaları Aşk Vadisinin güzelliğine güzellik katmaktadır.

"<yoastmark

 

Zemi Vadisi

Kapadokya’nın en uzun parkurlarından biri konumundadır. Uzunluğu yaklaşık 5600 metre olan Zemi Vadisi adını vadinin içinden geçen Zemi Deresi’nden alıyor.

Vadi’yi gezerken erik, dur, kiraz, armut, kayısı, vişne, fındık ağaçlarıyla karşılaşırsınız. Geziniz sırasında da Sarnıç Kilisesi, El Nazar Kilisesi ve Karabulut Kilisesi, Görkündere ve Saklı Kilise karşınıza çıkar. Vadi hakkında daha detaylı bilgi için Zemi Vadisi bağlantısına tıklayabilirsiniz.

"<yoastmark

  • Sarnıç Kilise

Bir dönem sarnıç olarak kullanılmasından dolayı Sarnıç Kilise adını almıştır. Kilisenin içinde su izlerini görmeniz mümkün. Kilisenin öne çıkan güzellikleri, madalyonlar içerisinde bulunan aziz tasvirleridir. Günümüze kadar gelen fresklerin hala canlı olması ve bozulmaması dikkat çekicidir.

  • El Nazar Kilisesi

Peri Bacalarından birinin içine oyulmuştur. Kilisenin zemini ve apsisin de bir kısmı ne yazık ki tahrip olmuştur. Net bir tarih yok, fakat tahmini olarak kilisenin inşası 10. yy’ın sonlarına dayanmaktadır.

  • Karabulut Kilisesi

Karabulut Kilisesi girişi içim tırmanmak gerekiyor. Bundan dolayı da kilise, bir kapıya sahip değil. Kiliseye girmek zor olduğu için insanların uğrak yeri değil. Bu yüzden de içindeki freskler günümüze kadar ulaşabilmiştir.

  • Saklı Kilise

Kilisenin isminin Saklı Kilise olmasındaki sebep çok sarp bir yamaça olması ve girişinin yıkılmasından dolayı 1957 yılında bulunmasından kaynaklıdır. Kiliseyi süsleyen çizimler ise doğrudan ana kaya üzerine çizildiği için dikkatimizi çekiyor. Bir diğer dikkat çeken özelliği de tavanında bulunan çok süslü bir haça sahip olmasıdır. Bu haçları daha çok erken dönemde inşa edilen kiliselerde görürüz. Duvarlarında bulunan çizimler ise Dua Sahnesi, Meryem’e Müjde, İsa’nın Doğumu, İsa’nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi, İsa’nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta ve Meryem’in Ölümü’dür. 11. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tespit edilmiştir.

Göreme Panorama İzleme Noktası

Göreme gezilecek yerler ile alakalı muazzam manzaraya sahip bir yer ekleyelim. Böylece Peri Bacaları ve Göreme’deki vadileri bu noktadan seyredebilirsiniz. Uçhisar yolu üzerindeki Güercinlik Vadisi’nin bitiş noktasında Göreme Panorama izleme noktası başlıyor. Yüksekliği ise 3917 metredir.

"<yoastmark

 

Göreme Peri Bacaları

Göreme gezilecek yerler başlığında en önemlisi Peri Bacaları’dır. Kapadokya dendiği zaman hiç kuşkusuz herkesin aklına ilk gelen şey Peri Bacaları’dır. Peki Peri Bacaları nasıl oluştu?

Çok uzun yıllar önce ya da ilk yıllarda denmesi daha doğru olur, Kapadokya aslında bir iç denizdi. Erciyes Dağı, Güllüdağ, Hasan Dağı milyonlarca yıl önce lav püskürtmüş, söz konusu lav ve küller denizi kurutmuş, tüf yapılar oluşmuş.  Yıllarca maruz kaldıkları sel, yağmur ve şiddetli rüzgara erozyon da karışınca aşınma başlamış, böylelikle de Peri Bacaları oluşmuş. İnsanlar evler, kiliseler, manastırlar, şapeller hepsi için Peri Bacalarını oymuş. Öyle ki, çok uzun yıllar boyunca buralar insanların evleri ve yuvalarıydı. Daha detaylı bilgi için Kapadokya Peri Bacaları Oluşumu yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca tüm bölgeye yayılan peri bacalarını detaylı ve yakından görmek için Kapadokya Vadi Turları en iyi seçenek olabilir.

Peri Bacaları’nın en yoğun olduğu bölge Göreme Milli Parkıdır. Peri Bacaları ismini de söz konusu yerlerde perilerin yaşadığına inanılmasıymış. Hatta bununla alakalı olarak anlatılan efsane de var.

Göreme Peri Bacaları
https://image.freepik.com/free-photo/beautiful-shot-rock-formation-blue-sky-turkey_181624-20187.jpg

Peri Bacaları Efsanesi

“Çok uzun yıllar önce Göreme’de çalışkan bir köylü varmış ve bağlarında üzümler bol olurmuş. Yılların getirdiği yorgunluk ve yaşlılıkla eskiden kolaylıkla hallettiği işleri artık zar zor yapmaya başlamış. Bir sene de hasat, tarlasına erken uğramış, fakat işleri de hızlıca halledecek takati kendinde bulamıyormuş. Bir Peri Bacası’nın dibine oturup kara kara düşünmeye başlamış ‘burada çok emeğim var, ya kuşlar emeğimi yer, rüzgar hepsini uçurursa’ demiş. Zavallı adam bunları düşünüp dertlenirken elinde meşalelerle Peri Bacaları’ndan bir sürü peri çıkagelmiş ve adamın tüm işini halletmişler. İşleri bitince de ortadan kaybolmuşlar. Adam ilk başta hayal gördüğünü sanmış. Daha sonra ise her şeyin çalışkanlığından doğan bir mükafat olduğunu düşünmüş.

Yaşlı adamın komşuları nasıl olur da eli ayağı tutmayan, yaşlı birinin işleri bu kadar kısa sürede hallettiğine anlam verememişler. Ne yazık ki yaşlı adam vefat etmiş ve komşuları bu sırrı hiçbir zaman öğrenememiş.’’

Göreme’de Yapılacaklar Listesi

Bu yazıda Göreme gezilecek yerler ile ilgili tüm detaylı bilgileri verdik. Ayrıca bir de sizler için Göreme’de Yapılacaklar Listesi adında bir yazı hazırladık. Bu yazıda Göreme’de yapabileceğiniz pek çok aktiviteyi görebilirsiniz. Özellikle Kapadokya Balon Turu Göreme’nin en gözde aktivitelerindendir. Bunun dışında Kapadokya ATV Turu ve Kapadokya At Turu ile vadilerde harika keşifler yapabilirsiniz. Günübirlik turlara katılmak isterseniz detayları Kapadokya Bölge Turu yazımızdan edinebilirsiniz. Ayrıca Göreme balayı tatili için de harika fırsatlar sunmaktadır. Kapadokya Evlilik Teklifi organizasyonu, detaylı bilgi ve tüm  rezervasyon işlemleri için HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz. HTR Turkey Tours.

Kapadokya Otel Rezervasyon

Göreme’de harika bir tatil geçirdikten sonra Kapadokya’nın en güzel otellerinden birisi olan MDC Hotel‘de kalabilirsiniz. Üstelik mağara otel konseptiyle karşılacağınız odalarda unutamayacağınız bir konaklama gerçekleştirebilirsiniz. Odaların her biri kendine özgü farklı bir hikayeye sahip. Konaklamanın yanı sıra MDC Hotel Restaurant ile harika tatlar deneyimleyebilirsiniz. Kapadokya geleneksel yemekler de yiyebileceğiniz organik ve ev yapımı tatları burada bulabilirsiniz. Ayrıca açık büfe kahvaltısı da oldukça güzeldir. Ürgüp merkezde olan otelimizden çıktığınızda etrafı keşfetmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda otelde pek çok aktiviteye de katılabilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için MDC Hotel ve HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz. HTR Turkey Tours.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara