Kapadokya Belisırma Köyü

Kapadokya Belisırma Köyü

Kapadokya, tarihi incilerle dolu her açıdan muazzam bir bölge. Sadece tarihi değil, doğası da yaşamak isteyeceğiniz bir yer haline getiriyor Kapadokya’yı. Muazzam manzaralı vadileri, buram buram tarih kokan yeraltı şehirleri, kiliseleri, şapelleri ve manastırları sizi kendine hayran bırakıyor. Ihlara Vadisinin ortasında bulunan Belisırma köyü yeşilliklerin içinde akarsuyun kenarına huzurlu bir Anadolu köyüdür. Köy Selçuklu döneminde Hristiyanların rahatça ibadet edebildikleri bir yerdi. Harika fresklerin bulunduğu kiliseler turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kapadokya Belisırma Köyü hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

ihlara-vadisi
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2Foriginals%2Fdf%2F2f%2Fd5%2Fdf2fd5ed6d7acc06f36ef9a62bf704b5.jpg&f=1&nofb=1

Kapadokya Belisırma Köyü Nerededir?

Küçücük ve muazzam bir köy olan Kapadokya Belisırma Köyü, Ihlara Vadisi’nin ortasında yer alır. Aynı zamanda da Melendiz Çayı‘nın kenarındadır. Aksaray ilinin Güzeryurt ilçesinde bulunan köyün rakımı da oldukça yüksektir. Köyün rakımı yaklaşık olarak 1226 metre’dir.

Kapadokya Belisırma Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Kapadokya Belisırma Köyü, Güzelyurt’a 7 Aksaray’a 25 km kadar bir mesafededir. Aksaray şehir merkezinden otobüs ve dolmuşlarla 45-50 dakikada ulaşabilirsiniz. Nevşehir’den Belisırma Köyü’ne gelecekseniz 95 km’lik yol yaklaşık 1.5 saat sürebilir. Ihlara Vadisi ve Belisırma Köyü’ne pek çok tur ile gelebilirsiniz. Günlük Nevşehir’den kalkan otobüsler de bulabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gelecekseniz Aksaray-Nevşehir yolu üzerinden 11. kilometreden saparak Ihlara Vadisi’ne doğru gelebilirsiniz.

Kapadokya Belisırma Köyü Tarihi

Eskiden Rumlara ait olan bu köy Rumlar tarafından isimlendirilmektedir. Rumlar buraya Peristirema ismini verdikten sonra bu isim zamanla Türkçeleşerek Belisırma olarak değişmiş. Bu muazzam köyün ismi ile alakalı bir diğer söylenti ise zamanında Belisırma Köyüne belinde sırma olan bir atlının bu köye taşınmasından sonra köy Belisırma Köyü adını almış. Rumların verdiği isme dönecek olursak peristirema kelimesinin anlamı hoş manzara demekmiş. Bizce Rumlar Belisırma Köyüne hak ettiği ismi vermişler. Fakat ne yazık ki bu köy büyük şehirlere çok fazla göç vermesiyle beraber Belisırma Köyü iyice küçülmüş. Her ne kadar her sene köye uğrayan turistler sayesinde burada pansiyonculuğun yayılmasını sağlamış olsa da diyebiliriz ki Belisırma Köyü artık sadece turistlerin uğrayıp gezdiği bir yer haline gelmiş.

Kapadokya Belisırma Köyü öncelerde kuzey kısımda bulunurken git gide daha da düzlük bölgelere yayılmış. Fakat burada hala restore edilip tekrar açılmış eski evleri görmeniz mümkün. Söz ettiğimiz bu evler de günümüzde bizlere ve diğer yabancı turistlere restorant olarak hizmet veriyor.

 

belisirma-koyu
https://pbs.twimg.com/media/EUNKoV1XQAAPmXe.jpg

Belisırma Köyü Kiliseleri

Kapadokya bildiğimiz gibi birçok kiliseye ev sahipliği yapan bir bölgedir. Bu kiliselerin çoğunun tarihi millattan öncesine dayanıyor. Doğal olarak Belisırma Köyü’nde de kiliseler mevcut. Ihlara Vadisi‘nde konumlanan bir köy olduğundan söz etmiştik. Ihlara Vadisi’nde yer alan on dört kilisenin yedisi Kapadokya Belisırma Köyünde’dir. Bu kiliseler Direkli Kilise, Bahattin Samanlığı Kilisesi, Batkın Kilise, Kırkdamaltı Kilisesi, Ala Kilise, Bezirhane Kilisesi ve Karagedik Kilisesi’dir. Bünyesinde toplam yedi adet kilise barındıran Belisırma Köyü’ndeki bu muazzam, tarihi açıdan çok eski ve değerli olan de kiliselere bir göz atalım.

Direkli Kilise

Melendiz Çayı’nın yakınında yer alır. Kilisede yer alan kitabede yazılı olduğu görülen  ‘’(senin) hizmetkarın (…bani adı…)’nın (kurtulması) ve günahlarının affı için’’-‘’(bu kilise) İmparator Basileios ve Konstantinos döneminde (inşa edilmiştir veya bezenmiştir)’’ sayesinde kilisenin İmparator ‘ 2. Basileios ve 8. Konstantinos’un hüküm sürdükleri dönemde yani 976-1025 yıllarında yapıldığı anlaşılmıştır. İki başmelek tasviri dikkat çekmektedir. Ayrıca Deesis, Meryem Orans, Meryem ve Çocuk İsa, Zekeriya, Yoakim tasvirleri görüyoruz.

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Kilisede bulunan freskler 10. Yüzyılın sonuyla, 11. Yüzyılın başında yapılmıştır. Ala Kilise ve Bezirhane Kilisesi freskleri gibi yok olmamış, günümüze kadar gelmiştir.

Eski zamanlarda burada yaşayan Bahattin isimli bir köylü, söz konusu kiliseyi samanlık olarak kullanırmış. Kilise de adını buradan almaktadır.

Batkın Kilise

Kapadokya’da gezilecek kiliseler arasında ne yazık ki en harap haldeki kilisedir. Kilisenin 8. Yüzyıla ait olduğu bilinmekle beraber, günümüze kiliseye dair sadece bir kalıntı gelebilmiştir.

Kırkdamaltı Kilisesi

1283-1295 yılları arasında yapılmıştır. Kilisede İncil’den birçok hikayenin yanısıra Selçuklu Sultanı 2. Mesut’a da tasvir edilmiştir. Bunun nedeni de Sultan 2. Mesut’un kilise yapımına verdiği desteği gösterir.

Aynı şekilde kilisenin altında altı mezar odası mevcuttur.

kirkdamalti-kilise
https://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2018/08/i3-3.jpg

Ala Kilise

Yapılışı 11. Yüzyıla tekabül eden bu kilise, tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kilisenin içindeki fresklerin çoğu tahrip olmuştur. Araştırmacıların hikayelerini çözebildiği freskler de bir süre sonra kararmış ve yavaş yavaş yok olmuştur.

Bezirhane Kilisesi

Güzelliğini günümüze kadar tam anlamıyla taşıyamamış olan Bezirhane Kilisesi, Ala Kilise’nin yanında bulunmaktadır. Bezir yağı üretmek için kullanılan kilisede kaynatılan zeyrek ve ızgın otlarının isi yüzünden kilisede yer alan freskler ne yazık ki günümüze kadar gelememiştir.

Karagedik Kilisesi

Eski Rumlar’ın deyimiyle Saint Ermolaos Kilisesi 11. Yüzyılda yapılmış büyük bir kilisedir. Üstü otlarla kaplı bir tepede yer alıyor. Ne yazık ki kilise çok hırpalanmış, çatı ve kuzey duvarları hariç tüm kilise neredeyse yıkılmıştır.

Kapadokya Belisırma Köyü, diğer Kapadokya bölgeleri gibi çok önemli ve değerlidir. Yolunuz Kapadokya’ya düştüğü zaman mutlaka buraya uğramalı ve söz ettiğimiz kiliselerle beraber bu köyün muazzam havasını solumalısınız.

Kapadokya’yı karış karış gezmek, doğa ve tarihi güzelliklerini tatmak istiyor ama kalacak yer konusunda tereddüt ediyorsanız MDC Hotel gönül rahatlığıyla kalabileceğiniz bir hoteldir. Her türlü muazzam hizmeti sunan MDC Hotel’in diğer aktivitelerine katılıp gezinize daha da çok keyif katabilirsiniz.

Kapadokya Belisırma Köyü Günlük Tur

Kapadokya Belisırma Köyü Günlük Tur için Yeşil turu tercih edebilirsiniz. Yeşil tur, Ihlara Vadisi Turu olarak da bilinir. Kapadokya’nın güney bölgelerinde dopdolu bir gün geçirebilirsiniz. Tam bir gününüzü alacak Kapadokya Yeşil Tur için detaylı bilgileri Kapadokya Bölge Turu yazımızdan edinebilirsiniz. Rezervasyon yaptırmak için HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz.

Belisırma Restaurant

Köy turistik bir yer olmasıyla bir çok konsept restoranın açılmasını sağlamıştır. Melendiz çayının üstüne kurulan restoranlar çok çeşitli menüleri bulunmakta. Yılın her günü yoğun olması sebebiyle erken rezervasyon yaptırabilirsiniz. Burada özellikle balık yemeklerinden yiyebilir diğer geleneksel yemekleri de tercih edebilirsiniz. Ne yiyeceğinize karar veremiyorsanız Kapadokya Geleneksel Yemekler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Belisırma Köyü Konaklama

Bölgede özellikle son yıllarda turistlerin artan ziyaretleri ile bir çok pansiyon ve butik oteli açılmıştır. Kapadokya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi konaklamak için otel yapılmamış hali hazırda bulunan evlerin restorasyonu gerçekleştirilerek otele çevrilmiştir. Bence Kapadokya otellerinin bu kadar sevilmesinin nedeni de bu. Hepsinin ayrı hikayesi, tarihi ve ruhu bulunması otellere farklı bir hava veriyor. Küçük bir köyün şirin butik otelleri Kapadokya gezinize unutamayacağınız anılar ekleyebilirsiniz.

MDC Cave Hotel‘e de bekleriz…

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara