Tatlarin Yeraltı Şehri
Kapadokya‘nın tarihi yerler açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu biliyoruz. İstediğiniz kadar açık hava müzeleri, vadiler, Peri Bacaları ve bu Peri Bacalarında birçok şapel, manastır ve kilise var. Gez gez bitmeyecek, aynı zamanda da gezdikçe de daha çok görüp keşfetmek isteyeceğiniz bir sürü güzelliklerle dolu. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanan bu tarihi yerler sizleri şaşkına döndürüyor. Tüm bu tarihi güzelliklere hayran kalmanıza neden oluyor. Bütün kiliseler, Peri Bacaları, açık hava müzeleri, şapeller ve manastırlar dışında da en çok dikkat çeken yerler yeraltı şehirleridir.
Yeraltı Şehirleri Nedir?
Çok eski zamanlarda yaşamış önemli uygarlıkların kendilerini korumak, sığınmak adına yer altında inşa etmiş oldukları şehirlerdir. İçlerinde genel olarak şırahaneler, mutfaklar, odacıklar, oturma alanları, kiliseler, mezarlıklar, depolar ve ahırlar var. Söz konusu yeraltı şehirlerini gezdiğinizi zaman çok eski dönemlerde yaşamış insanların tüm bunları nasıl yaptığını ağzınız açık ve büyük bir şaşkınlığa uğramış şekilde gezip düşüneceksiniz.
Daha önce de söz ettiğimiz gibi bu yeraltı şehirleri düşman koruması için inşa edilmiş olsa da Kapadokya’daki birkaç yeraltı şehirleri sadece sığınak olarak inşa edilmemiş. Aynı zamanda da bazıları yerleşim yeri olarak da kullanılıyormuş.
Kapadokya’da inşa edildiği bilinen 200 küsür yeraltı şehri mevcut. Fakat bu 200 yeraltı şehrinin tamamı daha bulunamamıştır. Bazı yeraltı şehirleri de tıpkı Tatlarin Yeraltı Şehri gibi bulunmuş olsalar dahi tüm katlarına giriş yapıp göremiyoruz. Bazı yeraltı şehirlerinin de sadece sığınak amacıyla inşa edilmediğini biliyoruz. Kısacası Kapadokya’ya gidip de gezinize başladığınız zaman aslında nereye bastığınıza dikkat edin. Belki de ayağınızın bastığı toprağın altında daha keşfedilmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen yeraltı şehirleri vardır.
Tatlarin Yeraltı Şehri Nerededir?
Adını bulunduğu yer olan Tatlarin Kasabasından alır. Tatlarin kasabasında kale ismi verilen bir tepededir. Bu kasaba ise Nevşehir’in Acıgöl ilçesinden 10 kilometre kadar uzaktadır.
Bu Yeraltı Şehri, tıpkı diğer yeraltı şehirleri gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Birçok hikayenin başlangıç yeridir bu şehir. Bünyesinde Hititler, Frigyalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok imparatorluk ve uygarlığı görmüştür.
Tatlarin kasabasındaki kale isimli tepede yer alan Tatlarin Yeraltı Şehri, 1975 yılında keşfedilmiştir. Yapılan temizliğin ardından da 1991 yılında turist ziyaretine açılmıştır. Kaç katlı olduğu hala net değil fakat şimdilik gezilecek kat sayısı ikidir.
Tatlarin Yeraltı Şehrine Nasıl Gidilir?
Nevşehir’e 25, Acıgöl’e 10 km uzaklıkta bulunan Tatlarin Yeraltı Şehri ulaşımı oldukça kolay. Yeraltı şehrine günübirlik ziyaretler için, Nevşehir’den kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla Nevşehir istikametinden gelecekseniz Nevşehir-Acıgöl-Tatlarin yolunu kullanabilirsiniz. Aksaray tarafından gelecekseniz Aksaray-Acıgöl-Tatlarin istikametinden yeraltı şehrine ulaşabilirsiniz. Tatlarin Yeraltı Şehri Aksaray’dan yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Ayrıca tur firmalarıyla da Tatlarin Yeraltı Şehri’ne gelebilirsiniz. Güzel bir organizasyon ile yeraltı şehirlerini gezmek istiyorsanız HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz. HTR Turkey Tours.
Tatlarin Yeraltı Şehri Mimarisi
Bu yeraltı şehrine yaklaşık 15 metre uzunluğundaki bir tünelden giriş sağlayabilirsiniz. Çünkü Tatlarin Yeraltı Şehrinin ana girişi yıkılmıştır. Bundan dolayı da yeraltı şehrine farklı bir yerden giriş sağlanıyor. Tünelin girişinde de bir kilit taşı var. Hemen bunun ardından da bizleri kocaman bir salon var. Kilit veya sürgü taşı adı verilen nesne ise gelecek tehlikelere veya düşman saldırısına karşı alınmış çok mühim bir önlemdir.
Sadece içeriden açılan bu kapı, tehlike anlarında veya düşman saldırılarında kapatmak için ayarlı. Tatlarin Yeraltı Şehri girişindeki salonda yer alan nişin iç kısmında üç adet iskelet bulunmuştur. Bundan yola çıkılarak bu alanın Roma döneminde zindan veya ölüleri gömdükleri alan amacıyla kullanılmış. Fakat bu niş daha sonraları derinleştirilmiş ve bir erzak çukuru şekli verilmiştir. Bundan dolayı da buranın yine Bizans döneminde mutfak veya kiler olarak kullanıldığı da düşünülüyor. Bu salonda da diğer tüm yeraltı şehirlerinde de karşımıza çıkan havalandırmalar yer alıyor. Diğer bir tarafta dar bir tünel var ve bu tünel diğer bir odaya açılıyor.
Tatlarin Yeraltı Şehrinin ikinci bölümüne giriş yaptığımız zaman ise bizi bir ahır karşılıyor. Ahır tabanında beş adet ambar var. Ve bu ambarlar sayesinde ahır daha öncelerde aslında bir erzak deposu olarak kullanılmış. Bu ahırın da giriş katına çok yakın olmasının nedeni herhangi bir tehlike anında hayvanların kolaylıkla tahliye edilebilmesi içindir.
Tatlarin Yeraltı Şehrindeki Kiliseler
Tatlarin Yeraltı Şehri içerisinde iki adet kilise yer alıyor. Tahminlere göre ise bu kiliseler 13. yüzyıldan kalmadır. Fakat söz konusu kiliseler, yeraltı şehrinin sadece ilk iki katındadır. Ve tahmine göre daha gün yüzüne çıkmayan Tatlarin Yeraltı Şehri diğer katlarında birçok kilise olabilir.
Bu kiliselerin ikisi de iki kemerlidir. Sadece daha küçük olan kilisenin duvarındaki çizimler görülebiliyor. Ve buradaki çizimlerin tamamı İncil’den alıntılı hikayelerdir. Büyük olan kilise ise Gülşehir’de bulunan Aziz Jean Kilisesi ile benzerliklere sahiptir. Büyük kilisenin en çok yüksek tavanı dikkat çeker. Bu tavanda yapımının 1215 senesine ait olduğunu gösteren bir yazı mevcuttur.
Tatlarin Yeraltı Şehri her ne kadar diğer yeraltı şehirleri gibi eski değildir. Fakat burada en çok dikkat çeken, yani diğer yeraltı şehirlerinde olmayan bir şeye sahiptir, o da tuvalet.
Diğer tüm yeraltı şehirleri gibi Tatlarin Yeraltı Şehri Kapadokya’ya yolunuz düştüğü zaman mutlaka uğramanız gereken bir yerdir. Ayrıca diğer yeraltı şehirleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onları da gezmek isterseniz Nevşehir Yeraltı Şehirleri ve Kapadokya’da Gezilecek Yeraltı Şehirleri yazılarımızı inceleyebilirsiniz. HTR Turkey Tours çeşitli turlarla tüm bu yeraltı şehirlerini gezebilirsiniz. HTR Turkey Tours.
Tatlarin Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Tatlarin Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 08.00-17.00 arasındadır. Gişeler ise en son 16.15’te kapanmaktadır. Ayrıca yeraltı şehri Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri açıktır. Tatlarin yeraltı şehri giriş ücreti bulunmamaktadır. Yani ücretsizdir.
Kapadokya Otel Rezervasyon
Kapadokya’yı gezerken nerede konaklayacağınızdan emin değilseniz hizmet ve diğer tüm açılardan muazzam bir hotel olan MDC Hotel‘i tereddütsüz tercih edebilirsiniz. Mağara otel konseptiyle Kapadokya gezinizde eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. MDC Hotel aynı zamanda harika bir restauranta da sahiptir. Organik ve el yapımı ürünlerden yapılan Kapadokya geleneksel yemekleri MDC Hotel Restaurant farkı ile tadabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için MDC Hotel ve HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz.