Kapadokya’da Gezilecek Camiler

Kapadokya’da Gezilecek Camiler

Güzel manzarası, peri bacaları, vadileri ile Kapadokya doğallığıyla bizleri büyüleyen bir atmosfere sahiptir. Açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri, kiliseleri, şapelleri ve manastırları ile aynı zamanda tarihi bir bölgedir. Fakat tüm bu Hristiyanlık dönemine ait tarihi yapılar dışında aynı zamanda Müslümanlık dönemine ait tarihi yapılar da mevcut. Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisine sahip camiler, hanlar ve külliyeler Kapadokya’yı her açıdan daha değerli yapar. Kapadokya’da gezilecek camiler söz konusuysa hem Selçuklu hem de Osmanlı mimari yapısı ile inşa edilmiş camiler görmek mümkün.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.trthaber.com%2Fhaber%2Fyasam%2Fkapadokyada-camiler-turist-akinina-ugruyor-60425.html&psig=AOvVaw3XTJiK0YVlvNK0hKB9f3wA&ust=1635077021601000&source=images&cd=vfe&ved=0CAgQjRxqFwoTCLCT1fu-4PMCFQAAAAAdAAAAABAD

Kurşunlu Cami

Kapadokya’da gezilecek camilerden birisi Kurşunlu Cami’dir. Ana mekandaki kubbelerinin yapımı kurşundan olduğu için ismi Kurşunlu Cami olarak kalmıştır. Lale Devrine ait motif ve mimari yapıda olan bu cami 1726 yılında inşa edilmiştir. Camide bir de kitabe yer alır. Ve bu kitabede Damat İbrahim Paşa’yı ve camiyi tanıtan, divan şairi Nedim’in kaleme aldığı bir dize mevcuttur.

Alaeddin Cami

Mimarları, Sıddık bin Mahmut ve Gazi olan cami 1223 senesinde yapılmıştır. Camide üç satırlık bir kitabe vardır. Bu kitabede de camiyi kimin ne zaman yaptırdığı yazar. Aynı zamanda camideki aydınlık feneri, içerideki kubbe sayısı, taş işçiliği ve minaresinin orijinalliği dikkat çekmektedir. Bundan dolayı, Selçuklu camileri arasındaki en iyi mimari örneğidir.

Çavuşin Eski Cami

Sanılana göre caminin ilk imamı Hafız Derviş’tir. Çavuşin’de bulunan en eski ikinci cami konumundadır. 35 m²’lik bir alana sahip olan caminin kapasitesi bir müddet sonra yetersiz kalınca genişletilmiştir.

Selçuklu tarzına ait olan bir minareye sahiptir. 1958 yılında kapatılan cami, 2011 yılında restore edildikten sonra tekrar ziyaretçilere kapıları açılmıştır.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftr.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25C3%2587avu%25C5%259Fin_K%25C3%25B6y%25C3%25BC_Eski_Kaya_Cami&psig=AOvVaw3m3tcf_NtZdfePih_Uq7DZ&ust=1635077209784000&source=images&cd=vfe&ved=0CAgQjRxqFwoTCND3g-K_4PMCFQAAAAAdAAAAABAD

Öne çıkan görsel belirle

Sungur Bey Camisi

1335 senesinde Seyfeddin Sungur Ağa tarafından yaptırılmıştır. Camide ahşaptan yapma sedef kakmalı bir minber vardır. Ve bu minberdeki kitabede caminin Seyfeddin Sungur Bey emriyle Usta Hoca Ebubekir’e yapıldığı yazmaktadır.

Cami çift minarelidir. Ayrıca camide İslam ve gotik sanatını birlikte görmek mümkün. Cami 18. Yüzyılda yanmıştır ve üstünü örtü direkler desteklemektedir. Bundan dolayı da orijinal görüntüsüne uzaktır.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fnigde.ktb.gov.tr%2FEklenti%2F50176%2Csungurbey-camipdf.pdf%3F0&psig=AOvVaw0gnKZaEM6R1huPiA5-bu7v&ust=1635077331435000&source=images&cd=vfe&ved=0CAgQjRxqFwoTCIDypZvA4PMCFQAAAAAdAAAAABAD

Taşkınpaşa Cami

Kapadokya’da gezilecek camiler arasında bir diğer cami de Taşkınpaşa Cami’dir. Karamanlılar döneminden kalan Taşkınpaşa Cami, Damsa Köyü’nde yer alır. Porali geometrik bir şekilde bezeli bordürler ile süslenmiştir. Günümüzde ne yazık ki beyaz badana boya ile boyanmış ve çirkinleşmiştir.

Mihrabı ceviz kakma tekniğiyle yapılmıştır ve Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. Günümüze kadar gelen tek tarihi ahşap örnek olması sebebiyle çok önemlidir.

Kızılkaya Cami

Adını bulunduğu Kızılkaya Köyü’nden alan caminin eski adı da Arapsun’dur. Burada bulunan kitabede caminin 1293 senesinde Karzaçay Hatun isimli bir kadın tarafından yapıldığı yazmaktadır.

Üç neften oluşan cami farklı dönemlerde birkaç defa restore edilmesine rağmen hala orijinalliğini koruması hayranlık verici bir durumdur.

Abdioğlu Cami

Cami girişinde iki adet kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelerde caminin 1258 senesinde yapıldığı yazmaktadır. Ayrıca kitabelerde Osmanlı Türkçesi kullanılmıştır.

Ayrıca Camide bir adet mezar vardır. Bu mezar, caminin ismini taşıyan Abdioğlu isimli birine aittir. Abdioğlu’nun kim olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte caminin banisi olduğu tahmin edilmektedir. Cami, Ürgüp’ün Ortahisar kasabasında yer almaktadır.

Ulu Cami

18. yüzyıla ait bu Osmanlı eseri aynı zamanda yeraltı cami olarak da biliriz. Toprak seviyesinden merdivenlerle inilmesiyle beraber enlemesine dikdörtgen bir yapıya sahiptir.

Orta Bektik Cami

Cami ismini Orta Bektik Mahallesi’nden alır. Nevşehir’in merkezinde yer alan cami, girişinde altı satırlık bir kitabe vardır. Bu kitabede caminin 1296 senesinde yapıldığı yazılıdır.

Kapadokya’ya gittiğinizde, tüm o güzellikleri gördüğünüzde buradaki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait camileri gezmeden ve görmeden turunuzu bitirmeyin tavsiyesinde bulunabiliriz. Kapadokya’da gezi birçok kilise vardır. Ama aynı zamanda Kapadokya’da gezilecek camiler de çok kıymetli, güzel ve görmeye değerdir.

Kapadokya Otel Rezervasyon

Kapadokya seyahatinizde asla riske atılmayacak bir konu ise konaklamadır. Kusursuz bir konaklama deneyimi sunmak üzere sizleri MDC Hotel‘de ağırlamaktan mutluluk duyarız. MDC Hotel’de kaldığınız sürede aynı zamanda Kapadokya’daki aktivitelerinizi arttırmak istiyorsanız MDC Hotel‘in kendi bünyesinde düzenlediği aktivitelere de katılabilirsiniz. Mağara otel konseptindeki odalarımızın ferah yapısı , otelin temizliği, mükemmel hizmet ve personelimizin ilgili ve yardımsever tutumu ile sizlere bir otelde aradığınız özelliklerin daha da fazlasını sunuyoruz. Kapadokya seyahatinizde tüm tarihi dokuyu mağara otel konsepti ile başucunuza taşıyoruz. Konaklamanızı planlamak için ihtiyaçlarınıza en uygun odayı hemen rezerve edebilirsiniz.

 

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara