Kapadokya’da Yapılması Gereken 5 Şey

Kapadokya’da Yapılması Gereken 5 Şey

Kapadokya’ya daha önce gitmiş olanlar burayı tekrar tekrar ilk kez keşfetmeyi isterler genelde. Ya da yabancı bir turist olarak burada gezmeyi. Kapadokya’ya ilk kez gidiyorsanız ya da kısa bir seyahatiniz olacaksa bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Kapadokya’da yapılması gereken 5 şey başlığı altında sizler için unutulmaz bir deneyim olması adına bir derleme yaptık. Keyifli okumalar.

Kapadokya'da yapılması gereken 5 şey
Photo by Mesut Kaya on Unsplash

1 Aşıklar Tepesinde Gün Doğumunu veya Gün Batımını İzlemek

Panoramik bakış açısı Kapadokya’nın en muhteşem manzaralarından bazılarını sağlar. Aşıklar Tepesi ve gün doğumunun genellikle aynı cümlede anılması şaşırtıcı değildir. Güneş doğarken Aşıklar Tepesi’ni ziyaret ettiğinizde, tüm bölgenin muhteşem manzarasıyla karşılanacaksınız. Bu sırada bir sürü sıcak hava balonu etrafınızdaki hemen her yerde nazikçe yükselir. Kapadokya’da güne başlamanın kesinlikle en heyecan verici yollarından biri budur. Özellikle de sıcak hava balonu hareketini yakalamak istiyorsanız. Ancak birçok turistik yerde olduğu gibi Aşıklar Tepesi de hem yerli halk hem de gezginlerle dolup taşıyor. Gün içinde, gün dışında. Ama bunun sizi Kapadokya’nın en büyüleyici manzaralarından bazılarını elde etmekten alıkoymasına izin vermeyin. Yani boş zamanınız varsa ve günü bitirmek için bir yer arıyorsanız, başka yere bakmayın.

2 | Zelve Açık Hava Müzesini Keşfetmek

Bir zamanlar Kapadokya’nın en büyük topluluklarından birine ev sahipliği yapan bu geniş mağara kasabası, şimdi Zelve’nin tarihi Açık Hava Müzesi olarak biliniyor. Kapadokya’nın en popüler kasabası Göreme’ye yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan müze, Göreme Açık Hava Müzesi‘ne göre biraz ücra. Ancak Zelve’nin talihsiz konumuna rağmen, bir ziyaretin ekstra çabaya değer olduğuna inanıyorum. Kayalara oyulmuş kiliseleri, etkileyici mağara evleri ve kendine özgü kaya oluşumları ile Kapadokya’ya yapılacak herhangi bir gezinin mutlak vurgularından biri olmakla kalmaz, aynı zamanda bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden birine bakmak için inanılmaz bir yerdir. Bence Zelve daha ilginç bir seçenek, özellikle de daha ünlü kardeşi Göreme Açık Hava Müzesinden daha az turist tarafından istila edildiğini düşünürseniz. Ek olarak, ziyaretinizi komşu Paşabağ Vadisi ile birleştirmenizi tavsiye ederim.

Kapadokya'da yapılması gereken 5 şey
Photo by Karl Magnuson on Unsplash

3 | Kılıç Vadisini Keşfetmek

Araştırmamı yaptığımda Kılıç Vadisi hakkında fazla bir şey okumamıştım. Buna rağmen, şaşırtıcı bir şekilde Kapadokya’nın tamamında en sevdiğim yerlerden biri oldu. Bunun nedeni, Kılıç Vadisi’nin, özellikle Kapadokya’daki diğer daha popüler vadilerle karşılaştırılmasıdır. Bu durumda hala büyük ölçüde keşfedilmemiş gibi hissettirmesidir. Bölgedeki en küçük vadilerden biri olmasına rağmen Kılıç Vadisi, maceracı ruhumu anında kanalize etmeyi başardı. Kılıç Vadisi’nin patikalarında yürüdüğüm 2 saat boyunca, inanılmaz güzelliklere şahit oldum. Kılıç benzeri bacalara, gizli mağara yerleşimlerine rastladım. Ayrıca toplam uzunluğu yaklaşık 300 metre olan dar bir tünele rastladım. Kapadokya’da tam bir hafta geçirecek kadar şanslıydım. Buna rağmen, çoğu gezginin burada sadece birkaç günü olduğunu da anlıyorum. Bununla birlikte, Kılıç Vadisi’nde yürüyüş yapmak hakkında farklı düşünüyorum. Kapadokya’da yapılacak en eşsiz şeylerden biri olduğuna kesinlikle inanıyorum. Bu yüzden uğrama fırsatı bulursanız tavsiye ederim.

4 | Ortahisar Kalesine Tırmanmak

Kapadokya’nın bilinen ikonik kaya mimarisinin mükemmel bir örneği. Ortahisar Kasabası’nın ortasında, 86 metre yüksekliğinde bir kaya kalesi olan Ortahisar Kalesi’dir. Uçhisar, Göreme ve Kızıl Vadi’ye kadar uzanan manzarasıyla bu ikonik kale, zaman içinde yıpranmış kasabanın büyüleyici küçük sokaklarıyla çevrilidir. Kalenin ilk olarak Bizans yönetimi altında kullanıldığı ve bölgeyi potansiyel risklerden korumak için üç karakoldan biri olarak hizmet verdiği söyleniyor. Ortahisar Kasabası’nın Kapadokya’da meyve üretiminin merkez üssü olarak kabul edilmesi de dikkati çeken bir diğer husustur. Ortahisar’a varır varmaz, hem yazın hem de kışın 10 °C’lik sabit bir sıcaklığa sahip binlerce dar taş deliği fark edeceksiniz. Bu da onları narenciye, patates ve elma gibi meyve ve sebzeleri saklamak için mükemmel hale getiriyor. Bununla birlikte, Ortahisar’ın tarih bilgisinizi geliştirmek için mükemmel bir yer olduğuna inanıyorum.

5 – Güvercin Vadisinde Yürümek

Göreme ve Uçhisar’ın popüler kasabaları arasındaki elverişli konumu ile Güvercinlik Vadisi’nden geçen yıpranmış yürüyüş parkurları genellikle Kapadokya’nın en popüler parkurları olarak kabul edilir. Türkçe’de ‘Güvercinlik Vadisi’ olarak bilinen sevilen Güvercinlik Vadisi, adını burada yaşayan binlerce güvercinden almıştır. Kapadokya’nın mağara evlerine benzer şekilde, Güvercinlik Vadisi’nde vadinin yumuşak volkanik kum taşına rastlanmaktadır. Sanatsal bir şekilde oyulmuş bir sürü insan yapımı güvercin göreceksiniz. Antik çağda bu güvercinlerin bölgede doğal kaynaklar açısından önemli bir rol oynadığı söyleniyor. Yukarıda bahsedildiği gibi Güvercinlik Vadisi artık yürüyüş için en iyi yerlerden biri. Uçhisar Kalesi ve Aşk Vadisi ziyareti ile en iyi şekilde birleşiyor. Bu 3 aktiviteyi bir araya getirmenin Kapadokya’da tam bir gününüzü alacağını belirtmekte fayda var.

Son olarak bir seyahatin en iyi geçmesini sağlayan unsurlardan biri de konaklamadır. Bunun için benim tercihim Kapadokya’da MDC Otel olmuştu. Sizlere de tavsiye ederim.

 

Sonraki İçerikGomeda Vadisi

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara