Kapadokya’da Gezilecek Kiliseler
Kapadokya’da gezilecek kiliseler sayı olarak çok fazladır. Bilinene göre Kapadokya’da 400’e yakın kilise vardır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Kapadokya’da özellikle Hristiyanlığın önemli tarihi eserleri bulunmaktadır. Bunun nedeni ise Roma baskısından kaçan Hristiyanların Kapadokya’yı saklanacak ve barınacak yer olarak görmesidir. Öyle ki kiliselerin bazıları Peri Bacalarına oyulmuştur, bu da ayrı bir hayret verici konudur. Kiliselerden bazıları uzun yıllar boyunca dokusunu kaybetmeden günümüze gelmeyi başarabildiyse de bazı kiliseler ne yazık ki diğerleri gibi sapasağlam kalamamıştır. Özellikle Hz. İsa ve azizlerin tasvirleri oldukça dikkat çekmektedir. Kapadokya’da gezilecek kiliseler listesi merak edenler için bu şekilde
Kapadokya’da En Çok Gezilen Kiliseler
Göreme Milli Parkı – Göreme
Kapadokya pek çok tarihi kiliseye ev sahipliği yapmaktadır. Bu tarihi kiliseleri en iyi görebileceğiniz yerlerden birisi ise Göreme Milli Parkı‘dır. Çünkü Göreme’deki kiliselerin çoğu Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunmaktadır. Başta Karanlık Kilise ve Yılanlı Kilise olmak üzere Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise ve Elmalı Kilise mutlaka görmeniz gereken kiliselerdendir.
Karanlık Kilise
Kapadokya’da gezilecek kiliseler arasında en çok dikkat çeken kilisedir. Kilisenin Narteks kısmında bulunan çok küçük bir pencereden çok az ışık alması sebebiyle buraya Karanlık Kilise adı verilmiştir. Kilisenin ışık almaması içerideki fresklerin solmamasını, hala canlı kalmasını sağlamıştır. 11. yüzyıl sonuyla 12. Yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen kilise, zengin süslemelere sahiptir. Kilise’de Deesis, Müjde, Beytüllahim’e Yolculuk, Doğum, Müneccimin Tapınması, Vaftiz, Lazarus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş sahneleri ve İhanet dikkat çekmektedir. Bununla birlikte Son Akşam Yemeği, Hz. İsa Çarmıhta, Hz. İsa’nın Cehenneme İnişi, Kadınlar Boş Mezar Başında tasvirleri de görülebilmektedir. Ayrıca Havarilerin Takdisi ve Görevlendirilmesi, İsa’nın Göğe Çıkışı, İbrahim Peygamberin Misafirperverliği ve Üç Yahudi Gencin Yakılması gibi Tevrat’tan sahneler de bulunmaktadır.
Yılanlı Kilise
Kilisenin duvardaki yılanlar tarafından saldırıya uğramış dört günahkar ve çıplak kadın resmi göze çarpmaktadır. Bundan dolayı kilise Yılanlı Kilise ismini almıştır. Bu kadınlardan birincisinin kitabesi harap olmuş, bu yüzden de suçu anlaşılamamıştır. İkinci kadının suçu ise çocuğunu emzirmediği için yılanlar tarafından göğsünden ısırılır. Üçüncü kadın yalan söylediği için ağzından ve dördüncü kadın da söz dinlemediği ve itaat etmediği için kulaklarından ısırılır. Yılanlı Kilise’nin 9. yüzyıldan kalma olduğu düşünülüyor.
Tokalı Kilise
Yüzyılın sonuyla 11. Yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen Tokalı Kilise, bu bölgenin en eski kaya kilisesidir ve 4 mekandan oluşur. Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilisenin altındaki kilise ve Yeni Kilisenin kuzeyindeki yan şapel söz edilen 4 mekandır.
Aziz Basil’in hayatından çizimler, birçok azizin tasviri ve Hz. İsa’nın mucizelerini, hayat döngüsünü duvardaki çizimlerde görmek mümkün.
Çarıklı Kilise
Kilisenin en büyük özelliklerinden biri Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi ve çarmıhtan alınması sahnelenmiş olmasıdır. Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise’yle de benzerlikleri dikkat çeken bir ayrıntıdır. Buraya Çarıklı Kilise adı verilmesinin sebebi ise –rivayete göre- Hz. İsa’nın göğe yükseliş sahnesi altındaki ayak izleri olduğu düşünülüyor.
Elmalı Kilise
Kiliseye girebilmek için kuzey yönünden açılan bir tüneli kullanmak gerekiyor. Tahminlere göre 11. Yüzyılın ortası veya 12. Yüzyılın başında inşa edilmiş. Duvardaki haç ve motiflerin kırmızı boya ile yapılması da dikkat çeken bir ayrıntıdır.
Güllüdere Vadisi – Göreme Yakınları
Güllüdere Vadisi Kapadokya’nın en popüler vadilerinden birisidir. Vadideki en popüler kiliseler ise Direkli Kilise ve Haçlı Kilisedir. Bunun sebebi ise Kızılçukur Vadisi’ni ziyaret edenleri de ağırlamalarıdır. Daha detaylı bilgi almak için Kızılçukur Vadisi yazımızı okuyabilirsiniz. Bunlar dışında Güllüdere Vadisi’nde 3 kilise daha bulunmaktadır. Bunlar Yovakim-Anna Kilisesi, Ayvalı Kilise ve Üç Haçlı Kilise’dir.
Direkli Kilise
Kilisede yer alan kitabede yazılı olduğu görülen ‘’(senin) hizmetkarın (…bani adı…)’nın (kurtulması) ve günahlarının affı için’’-‘’(bu kilise) İmparator Basileios ve Konstantinos döneminde (inşa edilmiştir veya bezenmiştir)’’ sayesinde kilisenin İmparator ‘ 2. Basileios ve 8. Konstantinos’un hüküm sürdükleri dönemde yani 976-1025 yıllarında yapıldığı anlaşılmıştır. İki başmelek tasviri dikkat çekmektedir. Ayrıca Deesis, Meryem Orans, Meryem ve Çocuk İsa, Zekeriya, Yoakim tasvirleri görüyoruz.
Haçlı Kilise (Aziz Aganthangelus)
Kilisenin tam olarak yapım tarihi bilinmiyor fakat tahminlere göre 6. veya 7. yüzyılda inşa edilmeye başladığı, 9. veya 10. yüzyılda yapımı tamamlandığı düşünülüyor. Kilisenin planı dikdörtgen, düz tavan ve geniş tek apisli olduğu için Haçlı Kilise olarak anılıyor. Ahşap bir merdiven ile kiliseye giriliyor. Tavanındaki haç kabartması ziyaretçiler için görsel bir şölen oluşturuyor.
Yovakim-Anna Kilisesi
Bu bölgede en çok ziyaret edilen kilisedir. Nedeni ise kilisede yer alan Meryem Ana freskinin nadir bulunmasından kaynaklıdır.
Ayvalı Kilise
Kilisede en çok dikkat çeken fresklerden biri Hz. Meryem’in ölüm döşeğindeyken ele alınan sahnedir. Havarilerin de içinde bulunduğu bu sahnede Hz. İsa ağzından çıkan bir bebek aracılığıyla Hz. Meryem’in canını alır. Ayvalı Kilise’deki bazı fresklerin ne zaman çizildiğini anlamak çok zor fakat 9. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kilisede yer alan fresklerin, farklı dönemlerde yapıldığı düşünülüyor.
Zemi Vadisi – Göreme
Göreme Açıkhava Müzesi’nin biraz ilerisinde bulunan Zemi Vadisi’nde görebileceğiniz 4 kilise bulunuyor. Bunlar Sarnıç Kilise, El Nazar Kilisesi, Karabulut Kilisesi ve Görkündere Kilisesi’dir. Yaklaşık 5500 metrelik bir parkura sahip Zemi Vadisi’nde dolaşırken bu kiliseleri ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Saklı Kilise de vadinin oldukça yakınında bulunmaktadır. Zemi Vadisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdaki yazımıza göz atavbilirsiniz. Kapadokya Zemi Vadisi.
Sarnıç Kilise
Bir dönem sarnıç olarak kullanılmasından dolayı Sarnıç Kilise adını almıştır. Kilisenin içinde su izlerini görmeniz mümkün. Kilisenin öne çıkan güzellikleri, madalyonlar içerisinde bulunan aziz tasvirleridir. Günümüze kadar gelen fresklerin hala canlı olması ve bozulmaması dikkat çekicidir.
El Nazar Kilisesi
Peri Bacalarından birinin içine oyulmuştur. Kilisenin zemini ve apsisin de bir kısmı ne yazık ki tahrip olmuştur. Net bir tarih verilmemekle birlikte, kilisenin tahmini 10. yüzyılın sonlarına ait olduğunu biliyoruz.
Karabulut Kilisesi
Karabulut Kilisesine ancak girişine tırmanarak girebilirsiniz. Bundan dolayı da kilise, bir kapıya sahip değil. Kiliseye girmek zor olduğu için insanların uğrak yeri değil. Bu yüzden de içindeki freskler günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Saklı Kilise
Kilisenin isminin Saklı Kilise olmasındaki sebep çok sarp bir yamaça olması ve girişinin yıkılmasından dolayı 1957 yılında bulunmasından kaynaklıdır. Kiliseyi süsleyen çizimler ise doğrudan ana kaya üzerine çizildiği için dikkatimizi çekiyorç Bir diğer dikkat çeken özelliği de tavanında bulunan çok süslü bir haça sahip olmasıdır. Bu haçları daha çok erken dönemde inşa edilen kiliselerde görebilirsiniz. Duvarlarında bulunan çizimler ise Dua Sahnesi, Meryem’e Müjde, İsa’nın Doğumu, İsa’nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi, İsa’nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta ve Meryem’in Ölümü’dür. 11. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tespit edilmiştir. Kapadokya’da gezilmesi gereken kiliselerden bir diğeridir burası.
Zelve Vadisi ve Açıkhava Müzesi – Avanos Göreme Arası
Zelve Vadisi ve Açıkhava Müzesi, Avanos ve Göreme arasındadır. Burada 8. ve 9. yüzyıldan kalma yaklaşık 15 kilise vardır. Bu kiliseler arasında Geyikli Kilise, Balıklı Kilise ve Üzümlü Kilise dikkat çekmektedir. Günümüze kadar ulaşmış oldukça popüler kiliselerdendir. Vadi hakkında daha detaylı bilgi almak bağlantıdaki yazımıza tıklayabilirsiniz. Zelve Vadisi ve Açıkhava Müzesi.
Balıklı ve Üzümlü Kilise
Bir manastıra ait olan Balıklı ve Üzümlü Kilise, Zelve’nin üçüncü vadisinde yer alır. Ne yazık ki kilisenin giriş kısımları yıkılmıştır. Giriş kapısında yer alan tahta oturmuş, kucağında bebek İsa bulunan Hz. Meryem tasviri dikkat çekmektedir. Aynı zamanda da haç taşıyan Mikail ve Cebrail çizimleri de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda ise Balıklı ve Üzümlü Kiliselerin 10. yüzyıldan kalma olduğu belirtilmiştir.
Geyikli Kilise
Kilisedeki dikkat çeken nokta, duvarlarındaki kabartmalı haçlar ve geyik tasvirleridir. İkonoklasik döneme ait olan Geyikli Kilise, vadinin en önemli kiliselerinden biridir.
Çavusin Köyü – Avanos Göreme Arası
Çavusin Köyü, Avanos ve Göreme arasında bulunan, mutlaka görülmesi gereken bir köydür. Köyde pek çok kilise bulunmaktadır. Fakat en önemlileri Çavusin Kilisesi ve Vaftizci Yahya Kilisesi’dir. Köyde Hristiyanlığın önemli isimlerinin adını alan başka kiliseler de vardır. Bunun dışında bazı kiliseler de önemli olaylardan ya da bulundukları yerin isimlerini almışlardır. Aziz Jean Kilisesi, Aziz Paul Kilisesi, Azize Meryem Kilisesi bunlardan bazılarıdır. Cemalların Kilise, Üzümlü Kilise, Gıdıların Kilise bu kiliselere örnektir. Çavusin Köyü hakkında daha detaylı bilgi almak için Çavusin’de Gezilecek Yerler yazımıza tıklayabilirsiniz.
Çavuşin Kilisesi
Hz. Muhammed’in doğumundan önce yapılmıştır. Bundan dolayı da Kapadokya’da gezilecek kiliseler arasında dikkat çeken diğer bir yerdir. Kiliseye giriş için sağ ve sol kısımda bulunan iki adet merdiven kullanılıyor. Kiliseye girdiğinizde içerisinde oturma bölümleri, vaftiz taşlarını görüyorsunuz. Duvarlarda ise birçok çizim vardır. Diğer bazı müzelerde de uygulanan boyalar zarar görmesin diye fotoğraf çekiminin yasak olması Çavuşin Kilisesi’nde de vardır.
Birçok kilisede bulunan mezarlık kısmı Çavuşin Kilisesi’nde de mevcuttur. Kiliseye gelenlerin rahatlıkla dua edebilmesi için ölen kişiler adına odacıklar oluşturulmuştur
Ortahisar
Ortahisar vadileri görülmeye değer pek çok kilise ve manastıra ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan birisi ise Canbazlı Kilise’dir. Diğer görebileceğiniz kiliseler ise Ali Reis Kilisesi, Tavşanlı Kilise ve Balkan Deresi Kiliseleri’dir. Ortahisar hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz Ortahisar’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Canbazlı Kilise
Kilise, bulunduğu mahallenin adını almaktadır. Dere yatağındaki kayalardan birine oyulan kilise, bir manastırın yerleşimine dahil olduğu düşünülüyor. Girişinde haç şemaları bulunmaktadır ve 5. Yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Ayriyetten de kuzey cephesi kapalıdır.
Pancarlık Vadisi – Ortahisar
Kendine has dokusuyla tam bir yürüyüş patikası olan Pancarlık Vadisi, kamp için de oldukça uygun bir yerdir. Eşsiz bir manzaraya sahip bu vadide göreceğiniz tek kilise Pancarlık Kilisesi’dir.
Pancarlık Kilisesi
Kilisedeki duvarların üstüne yapılan fresklerde dikkatleri çeken bir şey vardır o da diğer kiliselerden ziyade Pancarlık Kilisesi’ndeki fresklerin yeşil zemin üzerine yapılması ve iyi korunmasıdır.
Çok büyük bir kaya kütlesine oyularak yapılmıştır, aynı zamanda da Pancarlık Vadisinin en yüksek bölgesinde bulunur.
Söz konusu kilisedeki freskler Müjde, Başkalaşım, Şarap Mucizesi ve daha birçok İncil’den sahnelere yer veriliyor.
Mustafapaşa – Ürgüp
Mustafapaşa Ürgüp’ün önemli ve tarihi bölgelerinden birisidir. Burayı gezmek için bir gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. Kiliselerin yanı sıra tarihi evler, müzeler pek çok yer görüyorsunuz Mustafapaşa’da. Özelliklikle Aios Konstantinos ve Eleni Kilisesi ile Aziz Vasillios Kilisesi görülmesi gereken yerlerdir. Ayrıca Mustafapaşa’ya gelmişken Asmalı Konak dizisinin çekildiği konağa da mutlaka uğramalısınız. Mustafapa’da Gezilecek Yerler yazımızdan bölge hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Aios Konstantinos ve Eleni Kilisesi
‘’Ben en mukaddes kraliyet ailesinin kilisesiyim; Konstantin ve Helena’nın 1. Sultan Ahmet zamanında inşa edildim. 1. Abdülmecid zamanında tezyin edildim ve meşhur Paisios Piskopos olduğunda Sinasos halkının gayretleri ve harcamalarıyla 1792 yılında tamamlandım. 1850’de onarıldım.’’ Kilisenin giriş kapısındaki yazıtta bu cümleler yazılıdır. 1729 senesinde yani Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Sultan Ahmet ve Sultan Abdülmecit dönemlerinde de onarılmış. Ne yazık ki zamanla kilisedeki çizimler solup yok olmuştur.
Aziz Vasillios Kilisesi
Ayios Vasilios veya Aya Vassilios olarak da biliyoruz. Restorasyon çalışması yapılmadan öce bir harabe görünümünde olan kilise, kayadan oyulan kat kat bir manastır kilisesi olarak biliyoruz.
Post Bizans tarzdaki tek kaya kilise olması en önemli özelliklerden biridir. 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kilisenin içine vadinin üst kısmında bulunan küçük bir odadan giriliyor. Duvarlarda da madalyonun içinde aziz ve havarilerin resimleri var. Aziz Yuannis freski ise sadece bu kilisede bulunmaktadır.
Ihlara Vadisi
Kapadokya’nın en özel alanlarından birisi olan Ihlara Vadisi pek çok kiliseye ev sahipliği yapmaktadır. Burası eskiden keşislerin inzivaya çekildiği muhteşem bir yer. Ortasından geçen Melendiz Çayı vadiye eşsiz bir güzellik katmaktadır. Doğanın ve tarihin birleştiği bu yerde ilk olarak Ağaçaltı Kilisesi ile karşılacaksınız. Daha sonra sırasıyla Sümbüllü Kilise, Kokar Kilise, Pürenliseki Kilise, Eğritaş Kilisesi görülmeye değer kiliselerdendir. Ihlara Vadisi ile ilgili detaylı bilgilere Ihlara Vadisi’nde Gezilecek Yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Ağaçaltı Kilisesi
Kapadokya’da gezilecek kiliseler çok sayıda var dediğimiz gibi, bunlardan bir diğeri de Ağaçaltı Kilisesi. Vadinin girişine en yakın kilisedir. Bundan dolayı da bu bölgede/vadide en çok ziyaret edilen kilisedir.
Kiliseye ikinci kattan giriş sağlanmaktadır çünkü ana girişi toprak altında kalmıştır. İsminin Ağaçaltı olmasındaki neden ise bir rivayete göre eski zamanlarda kiliseye ağaç dallarıyla girilirmiş. Farklı bir kaynakta da Danyal Peygamber’in aslanlar arasındaki freskine dayanarak Aziz Daniel denilirmiş. Kilisenin içindeki bir yazıta göre de Pantanassa Kilisesi olarak anıldığı söyleniyor.
Fakat kilisede dikkati çeken en önemli nokta, kilise duvarına resmedilen aslan fresklerinin Hristiyanlara özgü olmaması, aksine İran’a özgü olmasıdır.
Burada bulunan freskler 9.-11. Yüzyıla ait olduğu belirlenmiştir. Kilisede yer alan bir yazı Hz. Meryem’in ‘’göklerin kraliçesi’’ olduğu vurgular. Ağaçaltı Kilisesi vadinin girişinde bulunması sebebiyle oldukça popüler bir kilisedir. Bundan dolayı bu kilise hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyebileceğiniz düşündük ve Ağaçaltı Kilisesi için detaylı bir yazı hazırladık.
Sümbüllü Kilise
Bölgede yetişen sümbüllerden adını almıştır. Girişi ise dar bir pencereden yapılıyor. Büyük bir kayaya iki katlı olacak şekilde inşa edilen kilisenin 11.-12. Yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Diğer tüm kiliselerde de olduğu gibi Sümbüllü Kilise’de de birçok fresk vardır.
Kokar Kilise
Bilinene göre kilise 9. Yüzyıla aittir ve Ihlara Vadisi’nin en eski kiliselerinden biridir. Burada bulunan freskler ise yapılan araştırmalar sonucunda 11. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı öğrenilmiştir.
İçerisinde iki mezar odası vardır ve söz konusu odadaki süslemeler kırmızı boya ile yapılmıştır.
Pürenliseki Kilisesi
Kiliseni adı Ihlara Vadisi’nde yetişen püren adındaki otlardan almaktadır. Karanlık renklerdeki fresklere sahip olması dışında ilkel bir tarzı da bulunmaktadır. 10.-12. Yüzyılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.
Eğritaş Kilisesi
Ihlara Vadisi’nin en eski kiliselerinden bir diğeridir. 9. Yüzyılın sonlarında, 10. Yüzyılın da başlarında inşa edilmiştir.
Vadideki diğer kiliselere kıyasla bölgenin en büyük tapınak ve mezarlığına sahiptir. İki kattan oluşur, alt katta cenaze cenaze törenlerinin yapıldığı bir alan bulunmaktadır.
Belisırma Köyü – Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi’nin çıkışında bulunan Belisırma Köyü oldukça tarihi bir yerdir. İçerisinde pek çok önemli kilise bulunmaktadır. Kırkdamaltı Kilisesi, Karagedik Kilisesi, Ala Kilise, Bezirhane Kilise, Bahattin Samanlığı Kilisesi ve Batkın Kilise mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Bu güzel köy hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdaki yazımıza tıklayabilirsiniz. Kapadokya Belisırma Köyü.
Saint Georgeus (Kırkdamaltı) Kilisesi
1283-1295 yılları arasında yapılmıştır. Kilisede İncil’deki birçok hikaye ile birlikte Selçuklu Sultanı 2. Mesut’a da tasvir edilmiştir. Bunun nedeni de Sultan 2. Mesut’un kilise yapımına verdiği desteği gösterir.
Aynı şekilde kilisenin altında altı mezar odası mevcuttur.
Karagedik Kilisesi
Eski Rumlar’ın deyimiyle Saint Ermolaos Kilisesi 11. yüzyılda inşa edilmiş büyük bir kilisedir. Üstü otlarla kaplı bir tepede yer alıyor. Ne yazık ki kilise çok hırpalanmış, çatı ve kuzey duvarları hariç tüm kilise neredeyse yıkılmıştır.
Ala Kilise
Yapılışı 11. Yüzyıla tekabül eden bu kilise, tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kilisenin içindeki fresklerin çoğu tahrip olmuştur. Araştırmacıların hikayelerini çözebildiği freskler de bir süre sonra kararmış ve yavaş yavaş yok olmuştur.
Bezirhane Kilisesi
Güzelliğini günümüze kadar tam anlamıyla taşıyamamış olan Bezirhane Kilisesi, Ala Kilise’nin yanında bulunmaktadır. Bezir yağı üretmek için kullanılan kilisede kaynatılan zeyrek ve ızgın otlarının isi yüzünden kilisede yer alan freskler ne yazık ki günümüze kadar gelememiştir.
Bahattin Samanlığı Kilisesi
Kilisede bulunan freskler 10. Yüzyılın sonuyla, 11. Yüzyılın başında yapılmıştır. Ala Kilise ve Bezirhane Kilisesi freskleri gibi yok olmamış, günümüze kadar gelmiştir.
Eski zamanlarda burada yaşayan Bahattin isimli bir köylü, söz konusu kiliseyi samanlık olarak kullanırmış. Kilise de adını buradan almaktadır.
Batkın Kilisesi (Açıkel Ağa Kilisesi)
Kapadokya’da gezilecek kiliseler arasında ne yazık ki en harap kilisedir. Kilisenin 8. Yüzyıla ait olduğu bilinmekle beraber, günümüze kiliseye dair sadece bir kalıntı gelebilmiştir.
Kapadokya Otel Rezervasyon
Tüm bu kilisele gezileriniz esnasında da MDC Hotel‘de konaklamanız mümkün. Eğer isterseniz MDC Hotel’in düzenlediği aktivitelerle pek çok tura katılabilirsiniz. Böylece Kapadokya’da gezilecek kiliseleri ve diğer güzellikleri de görebilirsiniz. MDC Hotel’in mağara otel konseptiyle konaklamanız sırasında otantik bir havayı soluyabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için MDC Hotel ya da HTR Turkey Tours ile iletişime geçebilirsiniz.