Diğer Kapadokya bölgelerindeki gibi Ürgüp’te gezilecek yerler de çok değerli ve önemlidir. Kapadokya’nın en büyük yerleşim yeri konumundadır ve adına Üç Güzeller dediğimiz muazzam üç Peri Bacasına sahiptir. Bizans döneminde dini merkez olduğu için büyük değer taşıyor. Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmıştır. Gece hayatı konusunda da Kapadokya’nın en aktif bölgesidir. Şarap evleriyle dolu olan Ürgüp’te, aynı zamanda kayadan ambarlar da bulunmaktadır.
Kapadokya’daki geziniz esnasında konaklamanız için de MDC Hotel‘i öneririz.
Temenni Tepesi
Ürgüp’te gezilecek yerler arasında ilk sıradadır. Ürgüp’ün tam da merkezinde yer alır. Kayadan oluşan tepe, ismini zirvede bulunan bir türbeye çaput bağlayıp dilek dilenmesinden dolayı almıştır. İsim, çok uzun yıllardır kullanılmakla birlikte, Sümerce metinlerde sık sık rastlanır.
Sadece günümüzde değil, antik çağda bile burası kutsal sayılıyormuş. 13. Yüzyılda burada öldürülen Selçuklu sultanları4. Rüknettin Kılıçarslan ve 3. Alaeddin Keykubat’ın mezarlarının da olduğu söyleniyor. Başka bir bilinene göre ise buradaki mezarlar onların anısı için yaptırılmış olup, naaşları Konya’da görülmüştür.
Mazı Yeraltı Şehri
Helenistik döneme yolculuk yaptığımızda karşımıza Mazı Yeraltı Şehri çıkıyor. Bu mezar ve kiliselerin tarihi 2000 yıl öncesine kadar gidiyor. Frigya, Lidya ve Bizans dönemine kadar bir sürü uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bir rivayete göre yeraltı şehri adı ‘’Mazata’’ kelimesinden türetilmiş olup anlamı da ‘’Antik Kent’’ demektir.
8 kattan oluşan Mazı Yeraltı Şehrine girmek için 4 farklı giriş kullanılıyor.
Şehrin giriş katında ahırlar vardır. Tahminen 6000 kişinin yaşadığı yerde geçim kaynağı hayvancılık diye biliniyor.
Depo, mahzen, oturma alanı ve banyo da mevcut.
Üç Güzeller
Rivayete göre çok uzun zaman önce yaşamış bir kralın dünyalar güzeli bir kızı varmış. Fakat kız çobanın biriyle birbirlerine karşı çok büyük aşk beslemeye başlamışlar. ‘’Koskoca kralın dünyalar güzeli kızı bir çobana aşık olamaz’’ düşüncesindeki kral evlenmelerine izin vermez. Fakat çoban ve kızın arasındaki aşk o kadar büyükmüş ki kralın kızı çobana kaçmış. Gel zaman git zaman ikilinin dünyalar tatlısı bir çocuğu olur. Çoban ve kız, kralın torununu gördüğü zaman onları affedeceğini düşünür ve saraya doğru yola koyulurlar. Ne yazık ki bu sevimli aile, sarayın kapısından içeri giremeden kralın gazabıyla karşılaşırlar. Kral, içinde öyle büyük bir öfke barındırıyormuş ki, askerlerine onları öldürmelerini emretmiş. Yakalandıkları zaman öleceklerini bilen kız, Allah’a ‘’bize bir mucize göster ve bizi bu azaptan kurtar’’ diye dua etmiş. Allah kızın dualarını kabul ederek ikisini de taşa çevirmiş.
Adına Üç Güzeller dediğimiz Peri Bacaları, iki büyük ve bir küçük Peri Bacasından oluşuyor. Yani anne, baba ve çocuk.
Kapadokya’da en çok fotoğrafı çekilen yerdir burası. Aynı zamanda da diğer Peri Bacaları’ndan farklı kılan şeyse Üç Güzeller’in şapkalı olmasıdır.
Ürgüp Müzesi
Temenni Tepesi’nde yer alan Ürgüp Müzesi, tek kubbeli bir yapıya sahiptir. Müze, ziyaretçilere kapılarını 1971 yılında açmıştır.
Müzenin girişinde Mustafapaşa’da yapılan kazılar sonucunda bulunan 10 milyon yıllık dişi mamut fosili sergilenmektedir.
Müzede yer alan teşhir salonunda ise eski Turunç Çağı, Helenistik ve Roma dönemine ait el yapımı eşyalar vardır.
[…] otelleri eşlik edecektir. Ürgüp’te gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza […]