Kapadokya Zemi Vadisi bu bölgedeki en uzun parkurlarından biri konumundadır. Uzunluğu yaklaşık 5600 metre olan Kapadokya Zemi Vadisi adını vadinin içinden geçen Zemi Deresi’nden alıyor. İçerisinde birçok Roma mezarı vardır.
Vadi’yi gezerken erik, dur, kiraz, armut, kayısı, vişne, fındık ağaçlarıyla karşılaşırsınız. Geziniz sırasında da Sarnıç Kilisesi, El Nazar Kilisesi ve Karabulut Kilisesi, Görkündere ve Saklı Kilise karşınıza çıkar.
Aynı zamanda da Zemi vadisi veya Kapadokya geziniz esnasında MDC Hotel‘de konaklayabilirsiniz.
Sarnıç Kilise
Bir dönem sarnıç olarak kullanılmasından dolayı Sarnıç Kilise adını almıştır ve kilisenin içinde su izlerini görmeniz mümkün. Kilisenin öne çıkan güzellikleri, madalyonlar içerisinde bulunan aziz tasvirleridir. Karabulut Kilisesinin 200 metre ilerisinde yer almakla birlikte Zemi Vadisi içerisinde görülmesi gereken bir kilisedir.
Günümüze kadar gelen fresklerin hala canlı olması ve bozulmaması dikkat çekicidir.
El Nazar Kilisesi
Zemi Vadisi, El Nazar Kilisesine de ev sahipliği yapıyor. Peri Bacalarından birinin içine oyulmuştur. Kilisenin zemini ve apsisin de bir kısmı ne yazık ki tahrip olmuştur. Net bir tarih verilmemekle birlikle, kilisenin tahmini 10. yüzyılın sonlarına ait olduğu düşünülüyor. Göreme Açıkhava Müzesi’nden yaklaşık 800 metre uzaklıkta yer alır. Aynı zamanda da Kilise’de bulunan sahneler kronolojik sıraya göre dizilmiştir.
Karabulut Kilisesi
Karabulut Kilisesine girebilmek için girişinin olduğu yere tırmanmak gerekiyor. Bundan dolayı da kilise, bir kapıya sahip değil ve kiliseye girmek zor olduğu için insanların uğrak yeri değil. Bu yüzden de içindeki freskler günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Saklı Kilise
Kilisenin isminin Saklı Kilise olmasındaki sebep çok sarp bir yamaçta olması ve girişinin yıkılmasından dolayı 1957 yılında bulunmasından kaynaklıdır. Kiliseyi süsleyen çizimler ise doğrudan ana kaya üzerine çizildiği için dikkatimizi çekiyor. Bir diğer dikkat çeken özelliği ise tavanında bulunan çok süslü bir haça sahip olmasıdır. Bu haçlar daha çok erken dönemde inşa edilen kiliselerde mevcuttur. Duvarlarında bulunan çizimler ise Dua Sahnesi, Meryem’e Müjde, İsa’nın Doğumu, İsa’nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi, İsa’nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta ve Meryem’in Ölümü’dür. 11. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tespit edilmiştir. Kırmızı rengin yoğun olduğu bu kilisede Mezopotamya kiliselerinin mimari yapısına da rastlıyoruz. Zemi Vadisi’nde gezilecek bir diğer değerli kilisedir.