Gomeda Vadisi ismini Gomeda Harabeleri’nden alıyor. Gomeda vadisinde ucu bucağı olmayan bir sürü tünel mevcut. Üstelik bu tünellerin iç kısımları zifiri karanlıktır. Söz konusu mağaralardan biri eski zamanlarda yağmur sularının biriktirildiği yer olarak kullanılıyordu, günümüzdeyse kavak ağaçlarını sulamak için kullanılıyor.
Gomeda Vadisi’nin ziyaretçi sayısı diğer vadilere göre daha azdır, bunun sebebi ise Gomeda Vadisi’nde diğer vadilerde çokça gördüğümüz Peri Bacalarına pek fazla denk gelinmediğinden kaynaklandığı fikri var.
Burada ortalama 600 hane var olduğu tahmin edilmekle beraber 2 kilise, 1 yeraltı şehri bulunuyor. Zamanında ise burada Rumlar yaşamıştır.
Rivayete göre Gomeda Vadisi perilerin uğrak yeriymiş. Aynı zamanda da iyilik ve kötülük savaşlarının muharebe alanıymış. Söylenene göre kötülük, savaşı kaybetmiş ve vadideki bir mağaranın derinliklerine inerek uzun bir uykuya dalmış. İyilik tamamen dünyadan silinip yok olunca uykudan uyanacakmış.
Vadinin mağaraları oldukça ürkütücüdür. Bundan dolayı da 2007 yılında Türk yönetmen Tan Tolga Demirci bu vadide bir korku filmi çekerek filmin adını da Gomeda yapmıştır.
Bu gezi esnasında konaklama ihtiyacınız için de MDC Hotel‘i tercih edebilirsiniz.
Alakara Kilisesi
Yapımına Roma döneminde başlanan kilise, günümüzde ne yazık ki bir kalıntı halindedir. Kilisenin batı kısmında bir kapısı vardır fakat bu kapı kullanılmamaktadır. Kilise tek apsislidir ve bu tek apsiste de melekler, Hz. İsa ve havariler yer alıyor. Aradan geçen bunca zamana rağmen bu çizimler net bir şekilde görülebiliyor.
Aziz Basilios Kilisesi
Vadinin batı yakasında yer alan kilise, vadinin zemininden görülmüyor. Bizans İkonoklast döneminden kalma bir kilisedir. Bu yapının kornişinde bir kitabe yer alır ve bu kitabede de kilisede bulunan haç için St. Konstantin Malvarian’ın bu haöı rüyasında gördüğü ve savaşın da zaferle sonuçlandığı yazılıdır. Bundan sonra da Hristiyanlık resmi din olmuştur. Tahminlere göre Aziz Basilios Kilisesi 726 – 843 tarihleri arasında yapılmıştır.
Kilisenin doğusunda üç adet malta haçı vardır ve bu haçlarda tasvirler yoktur. Haçların üzerinde de Hz. İshak, Hz. Yakup ve Hz. İsmail’in isimleri yazılıdır.
Yeraltı Şehri
Gomeda’da bir yeraltı şehri de bulunuyor ayrıca. Yeraltı şehrinin içine girmek ne yazık ki zor. Bunu yapmak için yerde sürünmeniz gerekecek. Bazı yatay ve dikey tüneller dışında latrine ismi verilen tuvalet bölümü de vardır. Ne yazık ki birçok bölümde de geçitler kapalıdır.