Avanos’ta Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın özellikle sanat ve turizm açısından en önemli bölgesidir. Peri Bacaları’nın biraz dışında kalsa da Kapadokya’nın diğer bölgeleri gibi burası da gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Avanos bir ilçe konumundadır ve içinden Kızılırmak Nehri geçmektedir. Nehirden bölgeye gelen kırmızı toprak sayesinde kil elde ediliyor. Böylelikle bu kil ile Avanos’ta sanat oluşturuluyor. Avanos aynı zamanda şarap üretimiyle de meşhur. Verimli bağlara sahip olduğu için tadı damakta kalacak lezzette şaraplar üretiliyor. Antik döneme gittiğimiz zaman da Avanos’un o dönemdeki adının Vanessa, Zuwinassa veya Ouenesa olduğu görülüyor. Çanak çömlek atölyeleri, seramik yapımı Hititler döneminden bu yana devam ediyor.  Avanos’ta gezilecek yerler de nereleri diye soranlar için bir yazı hazırladık. Kapadokya’da MDC Hotel‘de konaklarken, Avanos’ta aşağıda bulunan yerleri gezebilirsiniz.

 

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://images.unsplash.com/photo-1613214543182-29220cad191a?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=870&q=80

Paşabağ Rahipler Vadisi

Bölgenin özelliği ise eski zamanlarda keşişlerin inzivaya burada çekilmesidir. Buraya gidip gezildiği zaman etraftaki sessizlik ve huzur görüldüğü zaman keşişlere hak vermemek olmuyor.

Etrafta birçok dut ağacı, üzüm ağaçları yer alıyor. Aynı zamanda arıcılıkla uğraşan insanları göremeniz de mümkün.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://pbs.twimg.com/media/CBslYhVWAAIDGT-?format=jpg&name=medium

Devrent Vadisi

Bir diğer adı Hayal Vadisi’dir. Bunun nedeni ise burada bulunan Peri Bacaları’nın şekillerinin hayvan ve insan şekillerine benzemesidir. Hayal Vadisi’nde bulunan en ilginç ve ilgi çeken Peri Bacası deve şeklinde olanıdır. Adı gibi herkesi hayallere daldıran Hayal Vadisi, insanı bambaşka bir diyar ve dönemdeymiş gibi hissettiriyor.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://i.pinimg.com/564x/53/c5/7e/53c57e91bb35a06de77dc28857213996.jpg

Özkonak Yeraltı Şehri

Net bir tarih olmamakla birlikte buranın milattan önce 400’lü yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Özkonak Yeraltı Şehri, yiyeceklerin kolaylıkla muhafaza edilebileceği bir yaşam alanına dönüştürülmüş ve insanların burada barınmasına izin verilmiştir. Arkeologların verdiği bilgiye göre Özkonak Yeraltı Şehri, Hititler döneminin yerel prensliklerinin mekanı olduğu belirtilmiştir. Ondan sonra da Pers ve Helenistik dönem Roma İmparatorluğu’nun toprakları olmuştur. Zeus Mabedi’de buradadır. Roma dönemi sonrası ilk Hristiyanlar, Bizans baskısından ve Arap akınından kaçarak buraya sığınmışlardır. İnsanlar, Aziz Basil’in önderliğinde kayaları oyup kendilerine ait şehir kurmuşlardır.

Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’ta gezilecek yerler dediğimiz zaman akla ilk gelen tarihi yerdir.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://i.pinimg.com/564x/95/0a/f8/950af82575c97ef561fc370659231a3e.jpg

Sarıhan Kervansarayı

Damsa Vadisi’nde yer alan Sarıhan Kervansarayı, bilinene göre 2. İzzeddin Keykavus zamanında, belki de onun tarafından yaptırılan kervansaraydır. Yapılma senesi de 1249 olarak biliniyor.

Selçuklu sultanlarının bilinen en son örneğidir çünkü Sarıhan Kervansaraydan sonra han yapılmamıştır. Kervansaray adı, Saruhan veya İpek Yolu olarak da geçiyor.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://i.pinimg.com/originals/8a/c2/41/8ac2415c3bcc252e2f259dc8fb600306.jpg

Alaaddin Cami

Alaaddin Tepesi’ne inşa edilmiş, bilinen en eski Selçuklu eseridir. Selçuklu Sultanları 1. Rükneddin Mesud yılında yapılmaya başlamış, 1. Alaaddin Keykubat zamanında yapımı tamamlanmıştır.

Mesud, Kılıç Arslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev, 2. Rükneddin Süleyman, 1. Alaaddin Keykubat, 4. Kılıç Arslan cami avlusuna gömülüdür.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Alaedin_Camii.JPG/800px-Alaedin_Camii.JPG

Avanos Saç Müzesi

American ABCNews.com sitesinin yayınladığı ‘’Dünyanın En İlginç 15 Müzesi’’ listesinde 6. sırada bulunur. Müze aynı zamanda Guiness Rekorlar Kitabına da girmiştir.

Peki Avanos Saç Müzesini bu kadar ilginç kılan şey nedir?

Her şey bir aşk hikayesiyle başlamıştır. Müze sahibi çömlek ustası Galip Körükçü’nün atölyesine Fransız bir kadın gelir. Her geçen gün Galip Usta ve Fransız kadın arasındaki duygusal bağ daha da kuvvetlenir. Fransız turist yaklaşık 3 ay sonra ülkesine dönmeden önce Galip Ustaya onu hatırlatacak bir hediye vermek ister ve kendi saçından bir tutam hediye eder. Galip Usta’da saçları duvara asar. Duvardaki bir tutam saçın hikayesini duyan kadınlar, atölyeye gelerek kendi saçlarından birer tutam bağışlarlar. Böylelikle de Saç Müzesi ortaya çıkar.

Bir müddet sonra Fransız kadın İstanbul’a tekrar gelir ve karşılaştığı manzara karşısında şok olur. Ne kadar arasa da kendi saç tutamını bulamaz. Söylenene göre Galip Usta, Fransız kadının bir tutam saçını sadece kendi bildiği bir yere saklamış.

Günümüzde de Avanos dendiği zaman akla ilk gelen yer Saç Müzesi’dir.

Müzeye saçlarını bağışlayan  kadınların adları, soyadları ve adresleri de saçların üzerinde bulunmaktadır. Özel bilgilerin korunması amacıyla müzede fotoğraf çekilmesi yasaktır. Avanos Saç Müzesi, Avanos’ta gezilecek yerlerde en önde gelir diyebiliriz.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://i.pinimg.com/564x/92/97/16/92971635098e78cab0e9bcb5de47b574.jpg

Avanos Çanak Atölyeleri

Avanos’ta gezilecek yerler başlığı altında en popüler olan yer çanak atölyeleridir.

Hitit güneşi testisi, gözyaşı şişeleri, Osmanlı ibrikleri, şamdanlar, sarkaçlar,testiler, güveçler, küpler ve daha nicesi. Evinizde kullanmak isteyeceğiniz ya da halihazırda zaten kullandığınız çömlekleri burada bulabilirsiniz.

Çömleklerin nasıl yapıldığı da görülebilir, bununla da yetinmiyor, kendi çömleğimi kendim yapacağım diyorsanız onu da yapabilirsiniz.

Avanos’ta ismi Chez ile başlayan birçok çömlek atölyesi bulabilirsiniz. En önemlisi veya farklı bir deyişle en meşhuru Chez Galip’tir. Aynı şekilde de kayadan oyma en büyük mağaza da Güray Çömlekçiliktir. Çanak çömlekçilik ile ilgilenmeyen insan bile bu yerleri gezdikten, gördükten sonra ilgileri artacak, hayran kalacaklar.

Tarihi Taş Köprü

Avanos’un iki yakasını birbirine bağlayan tarihi köprü, 1898 senesinde, Abdülhamid döneminde yapılmıştır. Sarayda görevli olan Avanoslu Kurena Arif Bey katkı sağlamıştır.

Köprü yapımında kullanılan taşlar hala aşınmaya uğramadan sapasağlam ayakta durması da insanların ilgisini cezbetmektedir.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
http://www.avanos.gov.tr/kurumlar/avanos.gov.tr/Gerekli/ta%C5%9F%20k%C3%B6pr%C3%BC/2.jpg

Tahta Köprü

Ahşaptan yapılan tahta köprünün ise sadece ayak kısımları demirden yapılmıştır. Kızılırmak üstünden geçen bölümü hafif sallanmasından dolayı turistlerin heyecanını arttırıyor.

Türkiye’nin ikinci asma köprüsü olan Tahta Köprü, sadece yayaların geçebileceği şekilde yapılmıştır. Köprü 1973 yılında inşa edilmiştir.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
http://www.avanos.gov.tr/kurumlar/avanos.gov.tr/Gerekli/sallanan%20k%C3%B6pr%C3%BC/1.jpg

Zelve Açıkhava Müzesi

Avanos’ta gezilecek yerler konusunda bir diğer seçeneğiniz de Zelve Açıkhava Müzesi’dir. Ucu sivri, gövdesi geniş birçok Peri Bacalarına ev sahipliği yapar. Aynı zamanda müzenin içinde yer alan kiliseler de buranın değerine değer katıyor. Zelve Açıkhava Müzesi’nde bulunan evlerin üzerine işlenen işçilik şaheser niteliğindedir. Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise ve Geyikli Kilise’nin özellikleri de görülmeye değer güzelliktedir.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://i.pinimg.com/originals/3a/31/b9/3a31b99534731ebcbcf0e6a935b2ca60.jpg
  • Balıklı ve Üzümlü Kilise:

    Bir manastıra ait olan Balıklı ve Üzümlü Kilise, Zelve’nin üçüncü vadisinde yer alır. Ne yazık ki kilisenin giriş kısımları yıkılmıştır. Giriş kapısında yer alan tahta oturmuş, kucağında bebek İsa bulunan Hz. Meryem tasviri dikkat çekmektedir. Aynı zamanda da haç taşıyan Mikail ve Cebrail çizimleri de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda ise Balıklı ve Üzümlü Kiliselerin 10. yüzyıldan kalma olduğu belirtilmiştir.

  • Geyikli Kilise:

Kilisedeki dikkat çeken nokta, duvarlarındaki kabartmalı haçlar ve geyik tasvirleridir. İkonoklasik döneme ait olan Geyikli Kilise, vadinin en önemli kiliselerinden biridir.

Yeraltı Seramik Müzesi-Güray Müze

Kapadokya’nın Avanos bölgesinde Hititler döneminden bu yana çömlekçilik geleneği olduğunu herkes bilir. Babadan oğula geçen söz konusu zanaat, Avanos’u değerli kılan en büyük hazinelerden biridir.

Çağdaş müzecilik amacıyla Avanos ilçesi sınırlarında bulunan Güray Müze, bu bölgenin en büyük müzesi konumundadır. İçerisindeki sosyal etkinlik alanları, teşhir salonları ve daha birçok hizmet birimleri bulunmaktadır.

Yerden 20 metre aşağıda yaklaşık 1600 m²’lik bir Alana oyulmuştur. Dünyanın ilk ve tek yeraltı müzesi konumundadır.

Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu, Sergi Salonu ile üç bölümden oluşuyor.

Müze, ziyaretçilerini gündüz ağırlarken, akşam saatlerinde ise seminerler, yemekli toplantılar, dans gösterileri, semazen gösterileri, konserler ve daha birçok organizasyonlara bunun için ayrılan özel salonunda hizmet sunmaktadır. Yaklaşık 400 kişiye hizmet verme kapasitesine sahiptir.

Güray Seramik ve Çömlekçilik, buradaki görevini 1843 yılından beri yerine getiriyor ve çömlekçiliğin nasıl bir şey olduğunu bizlere muazzam bir şekilde sergiliyor. Yeraltı Seramik Müzesi’de Saç Müzesi gibi Avanos’ta gezilecek yerler sıralaması söz konusu olduğu zaman en önlerde yer alır.

Avanos'ta Gezilecek Yerler
https://iasbh.tmgrup.com.tr/0dbd8b/0/0/0/0/0/0?u=http://i.sabah.com.tr/sb/galeri/dunya/dunyanin-ilk-ve-tek-yeralti-seramik-muzesi/43.jpg

 

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara