Room 305 Classic Suite

Bed: 2 single or 1 double + 1 sofa

Max:  3 People

Step into the cavetale Room 305

Room 303, 304 and 305 posed one of many challenges which occurred in the initials stages of design. These homes are 200-399 years old, the area did not get legally surveyed until the late 1920’s. The surveys did not take into consideration the abandoned homes, property lines were put in conveniently

as possible. The terrace behind these three rooms and about 20% of the rooms were legally on the neighbours property. We had to negotiate the purchase of this area prior to building. We could only purchase the top portion as his home runs under the area.

We had a tough time trying to design this room, we wanted to preserve the uniqueness of the bedroom by not turning it into a bathroom. The seating bench was there obviously repaired by us. The decorative ceiling ornament was there and yet required touching up. The bathroom was enlarged but do to neighbouring 306 and 401 we did not have much leeway. This room was probably used for prayer. The entry way was a utility room, used for making and storing wine, also storing winter foods. The cooking area was outside in the entryway, we assume it was used by both 304 and 305.  The clay pot,”tup” is our decorative way to hide ventilation holes, in this case ventilation for the bedroom of 306. To the left of the stairway you will notice a window, this is also for ventilation and light for the bedroom to room 306. There was a decline here that was an entry way to the stable for room 306. We are not sure but the stable may have been share by rooms 304, 305 and 306.

The walls were cleaned by using a hammer resembling a geologists pick. The rough surfaces help the oxidization process which allows the stone to harden. A smooth surface would tend to collect moisture and cause flaking. This is the way the walls were done hundreds of years ago. You will also notice holes bored into ceilings of all bathrooms and some other rooms. These enhance air circulation which is necessary in preservation of the cave surfaces. Without ventilation moisture would collect and the walls and ceilings would deteriorate. The bed, desk, closet doors and windows frames were made on site. Stones were also sized on site.

Construction started in October 2009. Standing at the bottom of the stairs the area to left of the restaurant, the restaurant and reception buildings as well as all the rooms accessible via the stairs and extending all the way to the right were completed and ready for opening in February 2011. The areas above the main patio level and to left of the restaurant were faced during the same interval. At one time there were 70 workers on site.

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Room 305”

Your email address will not be published. Required fields are marked *